Arme en rijke beerputten

Foto: Centrum voor Archeologie Amersfoort
Het Centrum voor Archeologie Amersfoort springt op een bijzondere manier in op het thema van de Maand van de Geschiedenis: Arm &Rijk.

In een vitrine van het centrum worden gedurende de hele maand oktober vondsten tentoongesteld uit beerputten van arme bewoners en van rijke bewoners van de stad.


In een beerput kwam vroeger niet alleen maar ‘beer’ terecht. Ook kookafval en afgedankte potten en pannen kwamen in de putten terecht. Het Centrum voor Archeologie Amersfoort:

- advertentie -

Een beerput was kortom wc en vuilnisbak in één. Zaden, pitten en botten in de beerput zeggen al veel over de welstand van de gebruikers, maar vooral serviesgoed is een goede graadmeter voor de welstand van het huishouden. Een zoutvat bijvoorbeeld zal niet gauw bij arme lieden op tafel hebben gestaan. Een arm mens dronk uit een houten nap, een rijkaard uit een Venetiaans glas.

In een vitrine van het Centrum voor Archeologie Amersfoort worden de hele maand oktober vondsten uit de beerputten tentoongesteld. Het centrum is elke woensdag te bezoeken van van 14.00 tot 16.30 uur.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Helden - Stephen Fry De jodenvervolging in foto's De Bourgondiërs - Bart Van Loo Wij zijn de Bickers - Simone van der Vlugt t Hooge Nest - Roxane van Iperen Vietnam - Max Hastings Boerhaave botanicus - Margreet Wesseling Het gedroomde Noorden - Adwin de Kluyver Vet oud - Gouden Eeuw De zaak Oldenbarnevelt
Gelijk naar geschiedenisboeken over: