Dark
Light

Prijs voor onderzoek naar geïmporteerd keramiek

Auteur:
1 minuut leestijd
Tijdens het onderzoek aangetroffen geïmporteerd keramiek
Tijdens het onderzoek aangetroffen geïmporteerd keramiek

Onderzoekster Nina Jaspers ontvangt donderdag de H.J.E. van Beuningen-prijs. Deze prijs wordt eens in de vijf jaar toegekend voor baanbrekend onderzoek naar pre-industriële gebruiksvoorwerpen in Nederland.

Jaspers ontvangt de prijs naar aanleiding van haar onderzoek naar geïmporteerd Italiaans en Frans keramiek uit de Nederlandse bodem. De onderzoekster is gespecialiseerd in onderzoek naar Italiaans en Frans aardewerk uit de 16de en de 17de eeuw, afkomstig uit archeologische opgravingen in Nederland. Ze werkt als aardewerkspecialist bij het archeologische opgravingsbedrijf ADC ArcheoProjecten in Amersfoort.

Als auteur en redacteur leverde ze een belangrijke bijdrage aan de monografie Vier eeuwen wonen en sterven aan de Dokkershaven in Vlissingen. Tijdens opgravingen in deze havenwijk uit de Gouden Eeuw zijn veertig beerputten gevonden. In deze putten vol huishoudelijk afval bevond zich veel Italiaans en Frans geïmporteerd aardewerk.

De prijsuitreiking vindt donderdag plaats in het MuZeeum in Vlissingen. Dan wordt ook de monografie over het onderzoek in de Dokkershaven gepresenteerd. De H.J.E. van Beuningen-prijs is een initiatief van de Stichting Het Nederlandse Gebruiksvoorwerp. Aan de prijs zijn een oorkonde en een geldbedrag van 2500 euro verbonden.

×