Week van de koloniale geschiedenis

Prijs voor onderzoek naar geïmporteerd keramiek

Onderzoekster Nina Jaspers ontvangt donderdag de H.J.E. van Beuningen-prijs. Deze prijs wordt eens in de vijf jaar toegekend voor baanbrekend onderzoek naar pre-industriële gebruiksvoorwerpen in Nederland.

Jaspers ontvangt de prijs naar aanleiding van haar onderzoek naar geïmporteerd Italiaans en Frans keramiek uit de Nederlandse bodem. De onderzoekster is gespecialiseerd in onderzoek naar Italiaans en Frans aardewerk uit de 16de en de 17de eeuw, afkomstig uit archeologische opgravingen in Nederland. Ze werkt als aardewerkspecialist bij het archeologische opgravingsbedrijf ADC ArcheoProjecten in Amersfoort.

Als auteur en redacteur leverde ze een belangrijke bijdrage aan de monografie Vier eeuwen wonen en sterven aan de Dokkershaven in Vlissingen. Tijdens opgravingen in deze havenwijk uit de Gouden Eeuw zijn veertig beerputten gevonden. In deze putten vol huishoudelijk afval bevond zich veel Italiaans en Frans geïmporteerd aardewerk.

De prijsuitreiking vindt donderdag plaats in het MuZeeum in Vlissingen. Dan wordt ook de monografie over het onderzoek in de Dokkershaven gepresenteerd. De H.J.E. van Beuningen-prijs is een initiatief van de Stichting Het Nederlandse Gebruiksvoorwerp. Aan de prijs zijn een oorkonde en een geldbedrag van 2500 euro verbonden.

- advertentie -

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: