Op 23 september 1846 wordt de planeet Neptunus voor het eerst waargenomen door de Duitse astronoom Johann Gottfried Galle.
De Poolse wiskundige, arts jurist en sterrenkundige Nicolaus Copernicus werd bekend door zijn heliocentrische theorie van het zonnestelsel, de theorie die er van uit gaat dat de zon het middelpunt van het zonnestelsel is.
Het Vaticaan stelt de komende maanden honderd documenten uit de zogenaamde Geheime Archieven tentoon. De tentoonstelling, getiteld Lux in Arcana (Licht op Geheimen), loopt tot 9 september. Het Vaticaan toont de documenten in de Romeinse Capitolijnse Musea. De documenten dateren uit de achtste eeuw tot en met de Tweede Wereldoorlog. Aan het begin van de tentoonstelling stuit de bezoeker direct
De Italiaanse natuur- en sterrenkundige Galileo Galileï legde de grondslagen voor de experimentele natuurkunde en de dynamica van Isaac Newton.
In het Science Museum in Londen zijn de komende tijd eeuwenoude maantekeningen te zien van de Britse astronoom Thomas Harriot. Eerder dit jaar werd bekend dat deze Brit al 26 juli 1609 een kaart maakte van de maan. Zes maanden voor zijn Italiaanse collega Galileo Galilei. Omdat het dit jaar precies vierhonderd jaar geleden is dat Galilei met behulp van
Het Vaticaan plaatst dit jaar toch geen standbeeld van natuurkundige en astronoom Galileo Galilei in de pauselijke tuinen in Rome. Wel herdenkt het Vaticaan de ontdekking van de Galilei’s telescoop met een reeks conferenties.
De Toren van Pisa is een beroemde, scheefstaande klokkentoren bij de kathedraal in de Italiaanse stad Pisa. Het is de grootste toeristische trekpleister van de stad.