Week van de koloniale geschiedenis
Dark
Light

Goelag

Voorgevel van het voormalige administratieve hoofgebouw (en nu museum) van de Karlag-kampen in Dolinka. (ยฉBruno De Cordier)

Kazachstan en zijn goelagerfenis

Twee takken van het beruchte sovjet-strafkampensysteem, de Karlag en Steplag, lagen in het Centraal-Aziatische Kazachstan. Vandaag probeert het sinds 1991 onafhankelijke land die erfenis en periode wat onwennig een plaats te geven in zijn historische canon en nationale identiteit.
Gevangenen van een Goelag-kamp (Wiki)

De Goelag Archipel: een hard gelag

Ons beeld van de Sovjet-Unie is, vergeleken met nazi-Duitsland, vaak een beetje lacherig: wodka, luiheid en armoede typeren de Rus. De hamer en sikkel roepen minder afkeer op dan het hakenkruis. En een concentratiekamp is in de westerse beeldvorming veel afschrikwekkender dan de Goelag. Maar in hoeverre kloppen dit soort stereotypes? Historica Anne Applebaum beantwoordt deze vraag overtuigend.
Gevangenen van een Goelag-kamp (Wiki)

Poetin roemt Solzjenitsyns Goelag-archipel

De Russische premier Vladimir Poetin heeft het boek De Goelag-archipel van Aleksandr Solzjenitsyn bestempeld als verplichte kost. Vanaf volgend jaar staat het boek op de verplichte boekenlijst van middelbare scholieren in Rusland.

Verzet tegen verering Stalin

In Moskou barsten steeds meer protesten los over de plannen van de gemeente om oud-dictator Jozef Stalin te vereren. Dat melden verschillende persbureaus. De gemeente wil op 9 mei, tijdens de viering van de overwinning op Nazi-Duitsland, grote reclameborden in de stad hangen om de oud-dictator te eren. Volgens Boris Gryzlov, leider van de regeringspartij Verenigd Rusland kan die overwinning

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (48.314 actieve abonnees)

"Een onafhankelijk online geschiedenismagazine, sinds 2008."

Meer informatie