Week van de koloniale geschiedenis
Dark
Light

Omgebrachte Joodse Harderwijkers herdacht

1 minuut leestijd
Herinneringsmonument bij de voormalige synagoge in Harderwijk
Herinneringsmonument bij de voormalige synagoge in Harderwijk

In 2012 vindt voor het eerst een herdenking plaats van de eenentwintig Joodse Harderwijkers die werden omgebracht in de Tweede Wereldoorlog.

Foto van de Harderwijker synagoge – Foto: deoudesynagoge.nl
De herdenking vindt vrijdag 27 januari plaats bij het herinneringsmonument aan de buitengevel van de voormalige synagoge in Harderwijk. De vier Harderwijkers die de herdenking hebben georganiseerd hopen een jaarlijkse traditie in gang te zetten. Op 27 januari worden jaarlijks op veel plekken herdenkingen gehouden. Dit omdat vernietigingskamp Auschwitz op die dag in 1945 door Russische troepen werd bevrijd. Kofi Annan, toenmalig secretaris-generaal van de Verenigde Naties, riep de dag in 2005 daarom uit tot een internationale herdenkingsdag: Holocaust Memorial Day.

Tijdens de herdenking in Harderwijk worden de namen van de eenentwintig Joodse Harderwijkers uitgsproken door enkele familieleden, goede bekenden en vroegere buren van de slachtoffers. De initiatiefnemers:

“Bij elke naam wordt kort iets verteld over degene om wie het gaat, om zo ‘een naam een gezicht’ te geven. Vervolgens zal chazzan (voorzanger) Petra Katzenstein het lied ‘El Malee Rachamim’ zingen, waarna rabbijn Marianne van Praag de plechtigheid besluit met het zeggen van kaddisj.”

Vorig jaar werd in de voormalige synagoge aan de Jodenkerksteeg in Harderwijk al een herinneringswand onthuld over Joodse Harderwijkers en het Joodse leven dat uit Harderwijk is verdwenen.

Overzicht van boeken over de Jodenvervolging

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek en trekt maandelijks honderdduizenden bezoekers. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen toegankelijk maken voor een breed publiek. Meer informatie

Lezers maken Historiek mede mogelijk. Ons steunen kan op verschillende manieren. Lees hier meer.

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief

48.278 actieve abonnees

"Geschiedenis kan helpen onszelf en de wereld rondom ons beter te begrijpen."

Meer informatie over ons project

Volg ons: