Bij het woord kakhiel denken de meeste mensen tegenwoordig aan een internetfenomeen, vooral bekend om de flauwe grappen die via sociale media worden gedeeld. Maar wat…
Wie de lolbroek aanheeft maakt vaak veel grappen. Hij of zij weet de sfeer er wel in te krijgen met allerlei (flauwe) gebbetjes. Zo'n clownsfiguur noemen…
Niet zwanzen, hé! Zo luidt de (Belgische) uitdrukking die verbazing, twijfel, ongeloof… vertolkt. Vaak draait het rond een grap, een kwajongenstreek. Zwanzers nemen medemensen graag beet.…
Geschiedschrijving gaat meestal over bloedserieuze zaken. Toch valt er ook best wat te lachen of minimaal te glimlachen. En om met dichter Piet Paaltjens te spreken:…
Soms hoor je in de media weleens de zegswijze ‘het Heintje Davids-effect’ voorbijkomen. De uitdrukking verwijst naar een persoon, dat is wel duidelijk. Maar naar wie?…
Schatten-op-zolder, soms gebeurt het dat – bij toeval – kostelijke kunstwerken ontdekt worden. Recent werd op zolder in Parijs een koffer geopend. Daarin zaten verloren gewaande…
Handige Harry’s zijn mensen die twee rechterhanden hebben en goed zijn in repareren, verbouwen en klussen. Maar wie heeft de populaire alliteratie handige Harry eigenlijk bedacht?…
In het VPRO-radioprogramma Doodsangst Escapade riep Willem de Ridder in 1978 mensen op naar Woudrichem te gaan. Daar stond de boot klaar naar Slot Loevestein.…
In dit artikel neemt bas Jongenelen het refereyn van de rederijkerskamer uit Haarlem onder de loep. Een mooi voorbeeld van Laatmiddeleeuwse poephumor.…
In dit artikel worden twee refereynen die in 1561 door rederijkers uit Rijnsburg zijn voorgedragen onder de loep genomen. Het bijzondere aan deze twee gedichten is…
In 1511 publiceerde Desiderius Erasmus bij de Parijse uitgever Gilles de Gourmont zijn satirische werk Lof der zotheid (Moriae encomium, sive Stultitiae laus). In dit werk…