"Georg Elser is een held tegen wil en dank. Zijn levensverhaal is dat van een eenvoudig, moedig man die zich tegen het terreursysteem van de nazi’s teweerstelde. Een die niet werkloos toekeek." - Helmut Ortner
Algemeen bekend is dat Adolf Hitler aan Ferdinand Porsche opdracht gaf om de Volkswagen met staatsgeld te ontwikkelen. Nagenoeg onbekend is dat zij het totaalconcept afkeken van de joodse ingenieur Josef Ganz.
Onlangs verscheen een herziene versie van één van de belangrijkste propagandawerken van het Derde Rijk, Met Hitler in het Westen. Met uitgebreide duiding en nawoord.
De tante van Jan Hopman was na de oorlog het zwarte schaap van de familie omdat ze voor de Duitsers werkte. Jaren later bleek dat ze ook bij het verzet zat.
Eindelijk hadden ze dat “rothaarige Mädel” te pakken. Dat is wat medewerkers van de Duitse Sicherheitsdienst dachten toen ze Hannie Schaft op 21 maart 1945 in Haarlem werd opgepakt bij een wegblokkade.
Fragment uit een boek over Hannie Schaft, de bekendste verzetsstrijdster uit de Tweede Wereldoorlog, ook wel bekend als het Meisje met het Rode Haar.
Herbert Noah (1908-1985) was een Duitse onderofficier die tijdens de oorlogsjaren in Alkmaar was gelegerd. In Alkmaar ontmoette hij mijn oma, die hij in augustus 1944 verliet.
De tot op de dag van vandaag voortdurende twijfel over de afkomst van Adolf Hitler werd veroorzaakt door onduidelijkheid over de vader van Alois, Adolfs opa dus.
Het kruis stond symbool voor het overleveren van de misdadiger aan de elementen van de natuur. Hij of zij hing letterlijk tussen hemel en aarde.
Pat Mills, door velen beschouwd als de godfather van de Britse stripwereld, maakte vanaf eind jaren zeventig de stripreeks Charleys War, over een jonge Britse soldaat die tijdens de Eerste Wereldoorlog in de loopgraven belandt.
Velen op de Krim beschouwden Vladimir Poetin vanaf het moment van zijn aantreden als degene die alle Russische gebieden zou kunnen herenigen.
Reinhard Heydrich leefde slechts 38 jaar. In zijn korte leven groeide hij uit tot een van de meest beruchte nazikopstukken.
"Ik wist heel goed dat dit een moeder was die definitief afscheid nam van haar kinderen, maar ik kon het gewoon niet geloven."
“Misch, natuurlijk bent u nog nodig.” Met deze woorden werd aan Rochus Misch, koerier, telefonist en lijfwacht van Adolf Hitler, op 22 april 1945 medegedeeld dat hij geen deel uitmaakte van degenen die ontslagen zouden worden, maar dat hij juist tot de weinigen behoorde die samen met Hitler de laatste dagen in de Führerbunker zouden doorbrengen. Rochus Misch (1917-2013) was
Bij uitgeverij Just Publishers verscheen januari 2014 het boek Moordenaar in toga van Helmut Ortner over de gevreesde nazi-rechter Roland Freisler. Tijdens zijn bewind werd een enorm aantal doodsvonnissen uitgesproken. Beraadslagingen in de raadkamer leidde hij in met ‘die kop moet eraf’. Op Historiek publiceren we een deel van de proloog van het boek over deze beruchte rechter. Moordenaar in
Aan de vooravond van Wereldoorlog I laat Nederland zich verleiden tot een militaire opbouwmissie in het zojuist onafhankelijk geworden Albanië.
‘Onder ogen zien’ is een fraaie routegids naar de slagvelden van de Eerste Wereldoorlog in België en Noord-Frankrijk. De kleurrijk geïllustreerde gids is onderverdeeld in vijf hoofdstukken. In geografische volgorde passeren de belangrijkste plaatsen de revue waar oorlogssporen te vinden zijn. Plaatsen die ook vanuit Nederland goed bereikbaar zijn.
Wie probeert het grote wielrennen te begrijpen, met al z'n mystiek en dopingaffaires, moet hier beginnen. Kermiskoersen zijn plattelandsnostalgie, meestal zonder gouden randje.
>De in Denemarken geboren oorlogsauteur Sven Hassel is op 21 september op 95-jarige leeftijd overleden. Zijn zoon Michael heeft dat namens de familie bekendgemaakt.
Het was tegen het einde van een interview met een gepensioneerde werknemer van de inmiddels gesloten Fokkerfabriek, toen hij opmerkte: ‘Je zou eens met Harry van der Meer moeten praten. Hij is op Schiphol technisch conservator bij het Aviodome en hij weet erg veel van Fokker.’ Ik werkte mee aan een boek met unieke foto’s uit het Fokkerarchief, waarvoor ik
Tijdens de Tweede Wereldoorlog wilden de geallieerden de Duitsers laten geloven dat de invasie plaats zou vinden bij Calais. De landing in Normandië zou dan slechts een afleidingsmanoeuvre zijn voor de ‘echte invasie’. De operatie kreeg de codenaam Fortitude. De Ier Joshua Levine verdiepte zich in deze geheime spionage-actie en schreef er een boek over. Dit boek verscheen onlangs in