Mijnwerkers

Het mijnverleden floreerde met name in de negentiende en twintigste eeuw. Duizenden mijnwerkers werkten dagelijks in de mijnen om steenkool en andere grondstoffen te delven. Dit tijdperk liet diepe sporen na in de betrokken regio's, zowel sociaal en economisch als in de cultuur en het landschap. Op deze pagina vind je artikelen over mijnwerkers en het mijnverleden. Met name over de mijnwerkgeschiedenis van Limburg.

In Limburg speelden de staatsmijnen, zoals de Emma, Hendrik en Maurits, een centrale rol in de energievoorziening van Nederland. De komst van de mijnen bracht werkgelegenheid, maar ook zware arbeid, gezondheidsrisico’s en ingrijpende veranderingen in de leefomgeving. Na de sluiting van de mijnen in de jaren zestig en zeventig veranderde het landschap en ontstonden er nieuwe uitdagingen voor de regio. Tegenwoordig herinneren musea, monumenten en vooral veel persoonlijke verhalen aan dit verleden, dat diep geworteld is in de identiteit van Limburg.

MijnsluitingLimburgBoeken
Overzicht van het verwoeste ketelhuis. Twee van de behouden ketels zijn duidelijk zichtbaar.

De mijnramp op de Laura (1908)

12 minuten leestijd
Het werk in de Zuid-Limburgse steenkolenmijnen was vies en ongezond, maar vooral gevaarlijk. Honderden ‘koempels’ kwamen vanaf het begin van de twintigste eeuw om het leven…
Val van de Lange Jan in Heerlen, 21 augustus 1976

De wraak van de Lange Jan

3 minuten leestijd
Op 21 augustus 1976 werd de schoorsteen van de laatste steenkolenmijn opgeblazen. Vlekkeloos verliep deze operatie echter niet. De schoorsteen, bijgenaamd De Lange Jan, viel de…
De gebouwen van de mijn Beringen, gefilmd vanuit een drone. (Foto Dries Luyters)

Toekomst mijn Beringen eindelijk begonnen

10 minuten leestijd
Al sinds de Middeleeuwen wordt in Limburg steenkool afgegraven. De abdij van Rolduc nabij Kerkrade, in Nederlands Limburg, was de belangrijkste speler in deze kleinschalige economie.…
Mijnmuseum de Beukel

Mijnbouw in Limburg

8 minuten leestijd
Als je vandaag de dag door de straten van Heerlen struint, zie je vrijwel niets meer wat te maken heeft met “ons mijnverleden”. Alleen schacht 2…
Bezienswaardigheid in de Wieliczka-zoutmijn

De Wieliczka-zoutmijn

4 minuten leestijd
De Wieliczka-zoutmijn in Polen, een van de oudste zoutmijnen ter wereld, staat bekend om haar indrukwekkende ondergrondse kapellen, kunstwerken en gangenstelsels, en is een UNESCO-werelderfgoed.…
×