Geschiedenis van de Molukkers in Nederland, een Melanesische-Austronesische bevolkingsgroep die de oorspronkelijke bevolking uitmaken van de eilandenreeks de Molukken.
Fridus Steijlen, emeritus hoogleraar Molukse migratie en cultuur aan de Vrije Universiteit Amsterdam, doet al decennia onderzoek naar de geschiedenis en identiteit van de Molukse gemeenschap…
‘Het is voor ons als het ontdekken van een nieuwe Rembrandt’, zo typeerde Museum Boerhaave jaren geleden enkele teruggevonden bladen met vier gedroogde plantjes van Rumphius.…
Het Drents Museum in Assen staat vanaf volgende maand met een tentoonstelling stil bij de “buitengewone geschiedenis” van de Molukkers in Drenthe. Het museum wil daarbij…
De gemeenteraad in Woerden heeft afgelopen week bepaald dat de graven van Molukse militairen een bijzondere status moeten krijgen. Dit betekent dat de graven niet geruimd…
Vertegenwoordigers van de internationaal niet erkende Republiek der Zuid-Molukken (RMS) willen de Molukse vlag terug die in 1977 werd gebruikt tijdens de treinkaping. Bij de beëindiging…
Op 21 maart 1951 arriveerden de eerste Molukse KNIL-militairen met hun families in Nederland. Het eerste schip arriveerde in Rotterdam. Er zouden later nog elf schepen…
Negen gewapende Zuid-Molukkers kaapten op 23 mei 1977 de intercity Assen-Groningen, ter hoogte van het Drentse dorp De Punt. Op 11 juni 1977 werd de kaping…
Het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger (KNIL) was een koloniaal Nederlands leger dat van 1814-1950 heeft bestaan. Het leger bestond voor honderd procent uit beroepsmilitairen en werd aangestuurd…
De geschiedenis van naziconcentratiekamp Vught stopte niet toen het kamp op 26 oktober 1944 bevrijd werd door de geallieerden. De barakken, waarin tijdens de Tweede Wereldoorlog…
Historici in de jaren na de Tweede Wereldoorlog schreven de koloniale geschiedenis nog bijna volledig uit ‘Hollandocentrisch’ perspectief. Dat wil zeggen: de ontwikkeling van de VOC,…
De vier nationale herinneringscentra van de Tweede Wereldoorlog gaan deze maand onder de naam Gedeeld Verleden, Gedeelde Verhalen samenwerken bij een activiteit rondom de Molukse geschiedenis…
Als het aan SP-voorman Emile Roemer ligt gaat Nederland excuses aanbieden aan de Molukse gemeenschap voor de kille ontvangst die de Molukkers in de jaren vijftig…
Op het terrein van Kamp Westerbork is zaterdagmiddag een markering onthuld die herinnert aan de 20-jarige bewoning van dit kamp door Zuid-Molukkers. De markering bestaat uit…
De integratie van Molukkers ging het snelst in Zeeland. Dat concluderen historici Henk Smeets en Corzas Nanuruw in hun onderzoek dat vandaag wordt gepresenteerd.…