Bijzondere status voor KNIL-graven in Woerden

1 minuut leestijd
Algemene foto van de begraafplaats in Woerden
Algemene foto van de begraafplaats in Woerden (CC BY-SA 2.5 nl - Onderwijsgek - wiki)

De gemeenteraad in Woerden heeft afgelopen week bepaald dat de graven van Molukse militairen een bijzondere status moeten krijgen. Dit betekent dat de graven niet geruimd mogen worden en dat de kosten van onderhoud voortaan voor de gemeente zijn.

De Stichting Maluku4Maluku probeert de Molukse graven al langere tijd onder de aandacht te brengen. Eerder besloten gemeenten als Huizen, Almelo, Stichtse Vecht en Tiel de graven al een bijzondere status te geven. In Woerden diende de voltallige gemeenteraad een motie in om de graven in deze gemeente een speciale status te geven. In een begeleidende tekst wezen de partijen erop dat de KNIL-militairen “gevochten hadden uit naam van onze koningin, destijds niet met de nodige egards, dank of steun” ontvangen werden. Veel KNIL-militairen ontwikkelden bovendien “een scala aan PTSS-klachten waarvoor nooit hulp geboden is”. De motie sluit aan bij een recent verzoek van burgemeesters om het leed van de Molukse gemeenschap te erkennen. Deze oproep werd ook gesteund door de burgemeester van Woerden, Victor Molkenboer.

De aangenomen motie draagt het bestuur van de gemeente op te onderzoeken hoeveel graven van KNIL-soldaten zich precies in de gemeente bevinden. Geschat wordt dat in Woerden circa zestig Molukse graven zijn. De graven van KNIL-veteranen zijn in het verleden echter niet apart geadministreerd.

Ook interessant: Van Ambonezen tot Molukkers
Boek: De Molukkers – Coen Verbraak

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×