Twaalf bijzondere objecten in het nieuwe Rijksmuseum

3 minuten leestijd
Zaal negentiende eeuw in het Rijksmuseum - Foto: Rijksmuseum
Zaal negentiende eeuw in het Rijksmuseum - Foto: Rijksmuseum

Nog een paar dagen en het vernieuwde Rijksmuseum opent de deuren voor het publiek. Op Historiek.net besteedden we afgelopen jaar al uitgebreid aandacht aan de collectie van het museum.

Conservatoren van het Rijksmuseum zetten iedere maand een object in de schijnwerpers. Het ging dan om een object dat geselecteerd is voor het nieuwe museum. De conservatoren vertellen onder meer over de historische achtergronden van deze objecten en leggen uit waarom ze zo bijzonder zijn. Van kleding uit het Behouden Huys tot de duikboot van Lipkens en van een bijzondere kroon tot het beroemde schilderij van de Grote Vergadering van de Staten-Generaal.

Bekijk hieronder een overzicht van de gepubliceerde verhalen:

Kleding uit het Behouden Huys

Conservator Jan de Hond over kleding uit het Behouden Huys. De bemanningsleden van de expeditie van Willem Barendsz droegen gewone kleren die niet speciaal waren aangepast aan de barre omstandigheden in de poolstreken. Lees het artikel…


De duikboot van Lipkens

Conservator Jeroen van der Vliet over de duikboot van Lipkens. Deze duikboot van Lipkens was acht meter lang en bood plaats aan een bemanning van vijf personen. Lees het artikel…


Eveline Sint Nicolaas

Conservator Eveline Sint Nicolaas over (onder meer) twee geborduurde brievenstassen. Deze tassen liet ambassadeur Cornelis Calkoen maken in de eerste twee jaar dat hij in Istanbul verbleef. Hij gebruikte ze voor het bewaren van belangrijke papieren.Lees het artikel…


De F.K. 23 Bantam

Conservator Harm Stevens over de F.K. 23 Bantam.In de nazomer van 1919, tijdens de Eerste Luchtverkeer Tentoonstelling Amsterdam (E.L.T.A.), raasde een uiterst wendbaar tweedekkervliegtuigje door het Amsterdamse luchtruim. Lees het artikel…


De gevangenneming van prins Diponegoro

Hoofd afdeling geschiedenis Martine Gosselink over ‘De gevangenneming van prins Diponegoro door generaal De Kock door generaal De Kock’. Een schilderij van Nicolaas Pieneman dat een moment uit de zogenaamde Java-oorlog (1825-1830) verbeeldt. Lees het artikel…


De Zieke man van Europa

Conservator Daniel Horst over een eeuwenoude spotprent. De bewuste prent werd gemaakt na de nederlaag van de Turken bij het beleg van Wenen in 1683. Deze zeventiende-eeuwse prent zorgde vorig jaar nog voor enige opschudding. Lees het artikel…


Een kroon voor Ardra

Conservator Gijs van der Ham over de kroon voor de grote koning van Ardra. “De betekenis die aan voorwerpen wordt gegeven en de emoties die ze losmaken is afhankelijk van tijd, plaats en omstandigheden. Die betekenis is dus niet absoluut, maar subjectief”. Lees het artikel…


De grote zaal op het Binnenhof tijdens de grote vergadering

Conservator Tristan Mostert over het beroemde schilderij ‘De grote zaal op het Binnenhof tijdens de grote vergadering der Staten Generaal’ van Dirck van Delen. Een schilderij dat letterlijk en figuurlijk meer dan één laag blijkt te bezitten. Lees het artikel…


Mutsen van Spitsbergen

Conservator Jan de Hond over gehavende mutsen die tussen 1997 en 1981 op Spitsbergen werden opgegraven door archeologen van het Arctisch Centrum van de Universiteit Groningen. Lees het artikel…


Kanon van de koning van Kandy

Conservator Eveline Sint Nicolaas over het kanon van de koning van Kandy. Er zijn maar weinig historische voorwerpen in het museum waarvan de herkomst door de jaren heen zo uiteenlopend wordt beschreven als dit kanon uit Ceylon. Lees het artikel…


William Rex, een scheepsmodel van formaat

Conservator Jeroen van der Vliet over de William Rex, een bijzonder scheepsmodel. De oorlogsvloot was instrumenteel voor de grote welvaart van de Republiek. Geld werd vooral verdiend met koopvaart en visserij. Lees het artikel…


Vier bijzondere ‘Kerst-objecten’

Conservator Daniel Horst over een viertal objecten uit de collectie van het Rijksmuseum waarin de viering van kerstmis centraal staat. Deze objecten laten zien hoe tijdens de oorlog de viering van het kerstfeest door Duitsers in Nederland en door Nederlanders in Duitsland in beeld werd gebracht. Lees het artikel…


Lees ook: Martine Gosselink over het nieuwe Rijksmuseum
Boek: De geschiedenis van Nederland in 100 voorwerpen – Gijs van der Ham

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×