De term anarchisme is een bekend begrip uit de politieke geschiedenis. Wat is de betekenis van anarchisme? Welke principes hangt een anarchist aan? En wanneer ontstond het anarchisme mondiaal en in Nederland?
In 1833 kwam in Groot-Brittannië, het land dat aan de basis stond van de Industriële Revolutie en in datzelfde jaar 1833 de slavernij in haar kolonies afschafte, de zogenoemde Factory Act (Fabriekswet) tot stand.
De Friese predikant en politicus Ferdinand Domela Nieuwenhuis, alias ‘Us Ferlosser’ (‘Onze Verlosser’), is de geschiedenisboeken ingegaan als de belangrijkste Nederlandse pionier van het socialisme en anarchisme.
Op 17 mei werd een manifest gepubliceerd, Vrij Links, waarin een mogelijkheid bepleit werd om het socialisme nieuw leven in te blazen. Hierbij lag de nadruk op vrijzinnigheid en secularisme. De vier auteurs leken niet het grootkapitaal, maar religie als oorzaak van maatschappelijke problemen te zien.
De Spoorwegstakingen van 1903 begonnen in de haven van Amsterdam en leidden tot een spontane landelijke spoorwegstaking.
Op 12 november 1918 hield de Friese sociaaldemocratische leider en dichter Pieter Jelles Troelstra (1860-1930) in de Tweede Kamer een rede getiteld ‘Verplicht te grijpen naar de staatsmacht’. Deze gebeurtenis is bekend geworden als ‘De vergissing van Troelstra’.
Biografie van Jan Schaefer (1940-1994), vermaard activist, PvdA-politicus en Tweede Kamerlid. Bekend van de uitspraak 'In geouwehoer kun je niet wonen'.
Het pacifisme komt als beweging voort uit het socialisme en het christendom. De christelijke variant van het pacifisme noemen we ook wel het christen-pacifisme.
Het gebrek aan vertrouwen in het regime bleek vooral uit de enorm hoge emigratiecijfers. Tot 1961 konden Oost-Duitsers via enclave West-Berlijn naar het Westen ‘ontsnappen’.
Een goede biefstuk en een goede socialist hebben maar één ding gemeenschappelijk, ze zijn rood van binnen. Als ik Den Uyls verhalen lees word ik rood van buiten. Van schaamte en van woede. Op 12 april 1969 schreef Laurens ten Cate, hoofdredacteur van de Friese Koerier, deze woorden in een ingezonden stuk in Vrij Nederland. Een week eerder had in
Sinds de jaren dertig was het socialistisch realisme de enige geoorloofde kunstvorm in de Sovjet-Unie. De schilderijen tonen het communistische toekomstbeeld.
Johan Willem Albarda, was een Nederlands sociaal-democratisch politicus. Was van 1939 tot 1945 minister van Waterstaat.
De PvdA, politieke partij op sociaal-democratische grondslag. Opgericht in 1946 als opvolger van de Sociaal Democratische Arbeiderspartij (SDAP).
Willem Drees, minister-president van 1948 tot 1958. Hij gezien als één van de belangrijkste na-oorlogse politici. Werd liefkozend 'Vadertje Drees' genoemd.