Dark
Light

Synode van Dordrecht

Franciscus Gomarus (1563-1641) - Gereformeerd theoloog

Franciscus Gomarus (1563-1641) – Gereformeerd theoloog

De predikant en latere hoogleraar theologie Franciscus Gomarus (1563-1641) staat bekend als een van de gezichtsbepalende Nederlandse theologen van de zeventiende eeuw. Gomarus stond lijnrecht tegenover de theoloog Jacobus Arminius (ca.1559-1609). De Dordtse Synode van 1618-1619 sprak zich uit vóór de theologische visie van Gomarus en tegen Arminius.
5 minuten leestijd
Vereenvoudigde voorstelling van een heliumatoom, met een atoomkern en twee elektronen.

David Gorlaeus, de eerste atomist van Nederland

De Radboud Universiteit in Nijmegen staat vrijdag met een congres stil bij het feit dat precies vierhonderd jaar geleden de 21-jarige student David Gorlaeus (1591-1612) overleed. Christoph Lüthy, hoogleraar Geschiedenis van wetenschap en filosofie aan de Radboud Universiteit, schreef een boek over het wonderkind Gorlaeus.
2 minuten leestijd
Hof van Dordrecht – Foto: Collectie Erfgoedcentrum DiEP

Hof van Dordrecht als wieg van de natie

De gemeenteraad van Dordrecht heeft ingestemd met een investering van zestien miljoen euro in de verbouwing en inrichting van Het Hof van Dordrecht. Het historische complex moet Dordrecht meer gaan neerzetten als ‘wieg van de natie’. Terecht, vindt emeritus hoogleraar Herman Pleij. Volgens hem zijn wij allen “directe erfgenamen van de Dordtse moed”.
2 minuten leestijd

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.323 actieve abonnees)


Donateurs ondersteunen ons project en dragen direct bij aan de uitbreiding van ons archief.

Meer informatie

×