Wat doet het topje van de Mont Blanc in een museum? Wat maakte de elektriseermachine zo interessant dat Napoleon er voor naar Nederland kwam? En welke…
Teylers Museum heeft op de TEFAF twee werken aangekocht. Een aquarel van de negentiende-eeuwse Floris Arntzenius en een zestiende-eeuwse tekening van een onbekende Nederlandse meester.…
Aangekocht zijn zes topstukken van relatief onbekende Nederlandse meesters uit de zestiende en zeventiende eeuw: Matthijs Cock, Jan Cornelisz. Vermeyen, Abraham Bloemaert, Hans Savery, Johan Lagoor…
In de negentiende eeuw, de tijd van ontdekkingen en wereldwijde expedities, ontwikkelden natuurwetenschappers nieuwe theorieën over de oorsprong en de ontwikkeling van de mensensoort.…
Aankomende vrijdag opent in Teylers Museum in Haarlem de tentoonstelling De Romantische ziel. Schilderkunst uit Rusland en Nederland. De tentoonstelling staat in het teken van de…
In de grote collectie tekeningen van Teylers Museum bevinden zich zo’n 75 schetsboeken van rond 1900 en ouder. Fascinerende boekjes, omdat we als het ware direct…
Onlangs is een voorstudie teruggevonden van een portret dat Willem Hofker (1902-1981) maakte van koningin Wilhelmina. De vondst is bijzonder omdat het originele schilderij tijdens de…
In de negentiende eeuw raakte een groot publiek geïnteresseerd in de eigen geschiedenis. Steden richtten monumenten op om helden te vereren, musea openden hun deuren en…
In Rusland opent woensdag de tentoonstelling Meer dan Romantiek. Russische en Nederlandse schilderijen uit de eerste helft van de 19de eeuw. In deze tentoonstelling zijn onder…
Geen enkele kunstenaar is wereldwijd zo beroemd en geliefd als Rembrandt. Dat is niet altijd zo geweest. Hoort hij in zijn tijd tot de belangrijkste meesters,…