Dark
Light

Tito Jackson, lid van The Jackson 5, op 70-jarige leeftijd overleden

1 minuut leestijd
Tito Jackson in 2017
Tito Jackson in 2017 (CC BY-SA 4.0 - David Sedlecký - wiki)

De Amerikaanse zanger en gitarist Tito Jackson was vooral bekend als lid van de beroemde familieband The Jackson 5, waarin hij samen met zijn broers, waaronder Michael Jackson, optrad. Na zijn tijd met The Jackson 5 had hij een solocarrière. De muzikant overleed zondag op zeventigjarige leeftijd.

Tito Jackson werd op 15 oktober 1953 geboren als Toriano Adaryll Jackson in Gary, Indiana. Hij was een van de negen kinderen van de uiterst muzikale Jackson-familie. Met zijn broers Jackie, Jermaine, Marlon en Michael Jackson vormde hij in 1964 The Jackson 5. Deze muziekgroep, opgericht door de tamelijk strenge vader Joseph (Joe) Jackson, brak al snel wereldwijd door met hits als I Want You Back, ABC, The Love You Save en I’ll Be There.

De energieke podiumoptredens en met name de krachtige stem van de in 2009 overleden broer Michael maakten de groep tot een fenomeen in de muziekwereld. De broers verkocht meer dan 150 miljoen platen. Tito bleef letterlijk en figuurlijk vaak op de achtergrond. Hij speelde gitaar en verzorgde de achtergrondzang.

The Jackson 5 tijden een televisieoptreden in 1972
The Jackson 5 tijden een televisieoptreden in 1972

In 2003 begon Tito Jackson een solocarrière waarna hij onder meer geregeld optrad met The Funk Brothers. In 2016 had hij zijn eerste solohit in de VS met de single Get It Baby, waarbij hij samenwerkte met rapper Big Daddy Kane. Drie jaar geleden bracht de Amerikaan nog een soloalbum uit waar onder meer Stevie Wonder aan meewerkte.

Enkele dagen voor zijn overlijden plaatste Tito een bericht op sociale media vanuit München, waar hij met zijn broers Marlon en Jackie optrad en een herdenkingsplek voor Michael Jackson bezocht.

×