Week van de koloniale geschiedenis

Topstukken Centre Pompidou naar Gemeentemuseum Den Haag

Centre Pompidou
Het prestigieuze Centre Pompidou in Parijs leent veertig topstukken uit aan het Gemeentemuseum Den Haag. De werken zullen vanaf half oktober in het Haagse museum te zien zijn.

Het Gemeentemuseum Den Haag wijdt komend najaar een tentoonstelling aan de relatie tussen Parijs als hoofdkwartier van de moderne kunst en Nederland. In het museum zullen onder meer meesterwerken van beroemde kunstenaars als Kandinsky, Brancusi, Picasso, Matisse, Miró, Giacometti, Léger, Braque en Delaunay tentoongesteld worden.- advertentie -
Nature Morte au violon – Georges Braque, 1911 (Centre Pompidou)

Ook verschillende Nederlandse kunstenaars maakten carrière in Parijs. Voorbeelden daarvan zijn Piet Mondriaan, Kees van Dongen, Karel Appel en Constant. De aanwezigheid van deze en andere Nederlandse kunstenaars in Parijs krijgt in de tentoonstelling speciale aandacht.

Het Gemeentemuseum:

In de eerste helft van de twintigste eeuw werd de kunst in een enorm tempo vernieuwd. Aangemoedigd door het apocalyptische karakter van de Eerste Wereldoorlog, gedreven door het idee van een betere toekomst of in reactie op de stijl van hun voorgangers, ontwikkelden de kunstenaars in Parijs nieuwe stijlen in de meest wilde en uiteenlopende kleuren en vormen. Parijs was een artistieke vrijplaats, kunstenaars ontmoetten elkaar in het café, groepeerden zich, discussieerden en beïnvloedden elkaar en bevochten hun standpunten.

De tentoonstelling, getiteld Parijs, stad van de moderne kunst zal te zien zijn van 15 oktober van dit jaar tot en met 29 januari 2012.

Ook het Fotomuseum in Den Haag wijdt vanaf half oktober een tentoonstelling aan de stad Parijs. In het museum is in dezelfde periode de historische fototentoonstelling Gare du Nord te zien.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: