Het Japanse automerk Toyota is wereldberoemd. Momenteel behoort Toyota tot de drie grootste autofabrikanten ter wereld. Samen met de voertuigproducenten General Motors en Volkswagen is het in deze top drie regelmatig stuivertje wisselen. Hoe kwam het bedrijf Toyota tot stand en hoe ontwikkelde het zich? Een korte historie van het automerk.
Beginjaren (1933-1941)
Op 28 augustus 1937 richtte Kiichiro Toyoda de Toyota Motor Corporation (TMC) op, als een divisie van de in 1933 ontstane Toyoda Automatic Loom Works. Vanwege de mondiale recessie na de Beurskrach van 1929 en ook vanwege de Chinees-Japanse Oorlog (1937-1945) was er behoefte aan de binnenlandse productie van auto’s. Net als zijn vader, Sakichi Toyoda, was Kiichiro uitvinder. Vader Sakichi had aan het eind van de negentiende eeuw als eerste Japanner een mechanisch weefgetouw uitgevonden, wat leidde tot een revolutie in de Japanse textielindustrie.
De autoproductie van Toyota begon eigenlijk al in 1933. Dit leidde in 1935 tot het eerste automodel, de Model A1, en een vrachtwagen, de G1-truck. In 1936 kwam een tweede personenauto uit, de Model II. De auto’s werden gebouwd naar het voorbeeld van de Amerikaanse Dodge en Chevrolet. In de jaren 1920 was Toyoda namelijk als uitvinder in de Verenigde Staten en Europa geweest en had daar kennisgemaakt met de automobielindustrie. Daardoor liet hij zich inspireren bij het ontwerp van zijn eigen auto’s.
Activiteiten Toyota tijdens en na de Tweede Wereldoorlog (1941-1957)
Op 7 december 1941 vond de aanval plaats van Japanse vliegtuigen op de Amerikaanse zeebasis Pearl Harbor. Hiermee raakten Japan en de Verenigde Staten betrokken bij de Tweede Wereldoorlog. Gedurende de oorlog maakte Toyota vrachtauto’s voor het Japanse leger. Na de atoombommen op Hiroshima en Nagasaki in augustus 1945, capituleerde Japan en werd het land vijf jaar bezet door een Amerikaanse troepenmacht. Een geluk voor Toyota was dat Japan net op tijd capituleerde, want er stond een bombardement op de Toyota-fabrieken gepland.
Door de naoorlogse chaos en de Amerikaanse bezetting van Japan lag de productie van Toyota in de jaren 1945-1950 stil. Daarna startte het bedrijf de autoproductie weer op, maar het bedrijf zat aan de rand van een faillissement. Maar in de jaren 1950 ging het bergopwaarts met het bedrijf en was het als snel het grootste autobedrijf van Japan.
Toyota gaat internationaal (vanaf 1957)
In de tweede helft van de jaren 1950 begon Toyota de vleugels uit te slaan naar het buitenland. De eerste Crown-modellen werden in 1957 in de Verenigde Staten verkocht. In 1966, met de introductie van onder meer de Toyota Corolla E10, begon Toyota met het opbouwen van een wereldwijde reputatie. Het verkoopsucces van de Corolla was enorm: in 1974 was deze auto het bestverkochte model ter wereld.
In 1963 kwam de eerste Toyota in Europa op de markt, in Denemarken. En in 1964 reed de eerste Japanner van Toyota rond in Nederland.
Ontwikkelingen van 2000 tot heden
Toyota is blijven groeien in Europa’s ver doorontwikkelde en complexe markt en in 2000 leverde het bedrijf de 10 miljoenste auto af. In 2006 werden voor het eerst meer dan één miljoen Toyota’s verkocht in een jaar tijd.
Toyota raakte in 2010 in de problemen vanwege een aantal incidenten met vastzittende gaspedalen. Ook daarna werden nog eens een miljoen auto’s teruggeroepen vanwege technische problemen. Momenteel gaat het vrij goed met Toyota. In 2017 maakte het bedrijf een omzet van 255 miljard Amerikaanse dollar en in totaal 17 miljard dollar winst.
Boek: Bedrijfsleven in de twintigste eeuw
https://www.youtube.com/watch?v=T5zcCk-uF3g
Bronnen â–¼
Boeken
-John Mantle, Bedrijven die de wereld hebben veranderd. Van de VOC tot Google (Amsterdam: Bert Bakker, 2009) 171-175.
Internet
-http://www.toyota-global.com/company/history_of_toyota/75years/
-https://www.britannica.com/topic/Toyota-Motor-Corporation
-https://nl.wikipedia.org/wiki/Toyota
-https://www.toyota.nl/over-toyota/toyota-in-de-wereld/geschiedenis.json