‘Troostmeisjes verdienen excuses’

1 minuut leestijd

Toru Hashimoto – Foto: CC
In China en Zuid-Korea ontstond eerder deze maand ophef door een uitspraak van Toru Hashimoto, de burgemeester van de Japanse stad Osaka. De burgemeester had gezegd dat het troostmeisjessysteem tijdens de Tweede Wereldoorlog noodzakelijk was om militairen tot rust te laten komen.


Twee weken na de controversiƫle uitlatingen, ging de burgemeester tijdens een persconferentie opnieuw in op de kwestie. Tijdens die bijeenkomst tapte de Jappanner uit een heel ander vaatje. Nu noemde hij het gebruik van troostmeisjes onvergeeflijk. Volgens hem verdienen de vrouwen die gedwongen werden tot prostitutie ook excuses.

Twee weken geleden had Hashimoto nog gezegd dat er volgens hem geen bewijs was dat het Japanse leger vrouwen dwong tot prostitutie. Tot woede van veel mensen in China en Zuid-Korea, twee landen waar veel van de seksslavinnen vandaan kwamen. Zuid-Korea stelde na die eerdere opmerkingen dat de burgemeester een slecht historisch besef en geen respect heeft voor vrouwenrechten had.

Troostmeisjes

De vrouwen en meisjes die door de Japanse overheid beschikbaar werden gesteld aan aan militairen die het keizerrijk dienden, werden ook wel troostmeisjes genoemd. De militairen waren ver van huis en moesten volgens de Japanners daarom ‘getroost’ worden. De vrouwen die voor deze ’troost’ moesten zorgen werden in de meeste gevallen gedwongen zich te prostitueren en systematisch verkracht.

De Japanse bezetter zag gecontroleerde seks in militaire bordelen als een pragmatische maatregel om geslachtsziekten en grootschalige verkrachtingen te voorkomen.

In 1993 bood Japan excuses aan voor de seksslavernij. Veel nationalistische politici zijn niet blij met die excuses en pleiten er openlijk voor om de excuustekst aan te passen. Volgens somigen van hen is er helemaal geen bewijs dat de vrouwen gedwongen werden tot seks met Japanse soldaten en zou er ook geen sprake zijn geweest van stelselmatig misbruik.

Gerelateerde boeken:

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×