Dark
Light

Twee Gouden Kalveren voor televisieserie ‘De Joodse Raad’

2 minuten leestijd
Pierre Bokma als David Cohen en Jack Wouterse als Abraham Asscher.
Pierre Bokma als David Cohen en Jack Wouterse als Abraham Asscher. - Foto: Mark de Blok / EO

Tijdens de slotavond van het Nederlands Film Festival in Utrecht is de televisie-serie De Joodse Raad vrijdag bekroond met twee Gouden Kalveren, waaronder de prestigieuze prijs voor beste dramaserie. De serie, die de werking en morele dilemma’s van de Joodse Raad tijdens de Tweede Wereldoorlog belicht, won tevens het Gouden Kalf voor beste scenario.

De vijfdelige serie is ontwikkeld in opdracht van de EO en belicht de morele dilemma’s waarmee de leden van de Joodse Raad tijdens de Duitse bezetting geconfronteerd werden. Dit bestuurslichaam, opgezet door de nazi’s, leek de Joodse gemeenschap enige mate van zelfbestuur te geven, maar werd uiteindelijk een instrument voor haar eigen ondergang.

De serie, die gebaseerd is op een boek van journalist Hans Knoop, toont de tragische rol van de Joodse Raad en werd vanaf maart 2024 uitgezonden op NPO 1. Hoofdrollen worden in de serie vertolkt door onder andere Claire Bender, Pierre Bokma en Monic Hendrickx. Roos Ouwehand en Paul Jan Nelissen schreven het scenario.

Hoofdrolspelers van de serie 'De Joodse Raad'
Hoofdrolspelers van de serie ‘De Joodse Raad’ – Beeld: EO

Eerder dit jaar werd de serie al bekroond met de prestigieuze Zilveren Nipkow-schijf. Het was voor het eerst dat de EO deze prijs won. Arnoud Bruinier, eindredacteur drama bij de omroep, is blij met de nieuwe waardering:

Roos Ouwehand en Paul Jan Nelissen hebben de kijker virtuoos mee weten te nemen in een geschiedenis waarvan we de uitkomst allemaal kennen. Toch beleven we dit verhaal indringend mee met de personages middenin deze beklemmende historie. Door het opschorten van makkelijke oordelen ten aanzien van de karakters ontstaat in de serie bij de kijker ruimte voor empathie. Een waarde die ons ook in onze huidige tijd dichter bij elkaar kan brengen.

De Joodse Raad vertelt wat er kan gebeuren als het kwaad stap voor stap meer ruimte pakt en de grenzen van het toelaatbare verschuiven. Een verhaal wat nog steeds urgent blijft. Ik ben onwijs trots op deze prijzen en op de impact die deze serie in Nederland heeft gehad.

De EO had vrijdagavond meer te vieren. De door de omroep ontwikkelde film De Terugreis won namelijk het Gouden Kalf voor beste speelfilm. Actrice Leny Breederveld ontving daarnaast de prijs voor beste hoofdrol. De film, die gaat over afscheid nemen en het vieren van het leven, is dit jaar de Nederlandse inzending voor de Oscars.

×