Dark
Light

Tweede etappe Tour in teken van Deltawerken

Auteur:
1 minuut leestijd
Oosterscheldekering - Rens Jacobs / Beeldbank V&W
Oosterscheldekering - Rens Jacobs / Beeldbank V&W

Tijdens de tweede etappe van de Tour de France rijden de wielrenners langs een flink aantal bijzondere Nederlandse monumenten. Er wordt gefinisht bij de Deltawerken. En het ziet ernaar uit dat dat gebeurt bij onstuimig weer.

De renners rijden tijdens de tweede etappe van Utrecht naar het kunstmatige eiland Neeltje Jans in Zeeland. De mondiale televisiekijker kreeg tijdens de etappe, die momenteel nog in volle gang is, onder meer al beelden voorgeschoteld van de Utrechtse Dom, kasteel de Haar en de molens bij Kinderdijk.

De etappe voert ook langs een aantal belangrijke Deltawerken in Zuid-Holland en Zeeland, waaronder de Hollandse IJsselkering, de Hartelkering, de Haringvlietsluizen, de Brouwersdam en de Oosterscheldekering.

Neeltje Jans

Delen van de Haringvlietsluizen, de Brouwersdam en de Oosterscheldekering zijn door Rijkswaterstaat versierd met een gele trui met daarop de tekst ‘Water you thinking?’ en ‘Bring in the Dutch’. De finishplaats, Neeltje Jans, is als werkeiland een onderdeel van de Oosterscheldekering. Na de voltooiing van de Deltawerken werd op Neeltje Jans een informatie- en attractiepark geopend. In het informatiecentrum is een expositie over de Deltawerken te zien.

Thema water

Toepasselijk weer in de slotfase van de tweede etappe waarin het thema ‘water’ is. Het weer is zeer onstuimig, met hevige buien, hevige wind en onweer. Op Neeltje Jans waaide het zo hard dat er dranghekken omwaaiden.

×