Uitgeverij Prometheus wil Mein Kampf in Nederland uitbrengen

2 minuten leestijd
Prometheus wil Mein Kampf in Nederland uitgeven
Mein Kampf

Uitgeverij Prometheus wil de kritische editie van Mein Kampf, die begin dit jaar in Duitsland verscheen, in het Nederlands uitbrengen. Directeur Mai Spijkers heeft dat vrijdag laten weten aan RTL Z. Bijzonder nieuws, want in Nederland is handel en herdruk van het beruchte boek van Adolf Hitler nog altijd verboden.

Hitler, Mein Kampf: Eine kritische Edition
Hitler, Mein Kampf: Eine kritische Edition
Of de uitgeverij de rechten van het boek al heeft weten te verwerven is niet duidelijk, maar volgens Spijkers is het een kwestie van tijd voor de kritische editie van Mein Kampf ook in Nederland in de winkel ligt. Op dit moment zoekt Prometheus goede vertalers voor het boek.

Eind vorig jaar verviel het auteursrecht van Mein Kampf. Kort hierna verscheen in Duitsland een wetenschappelijke uitgave van het Institut für Zeitgeschichte in München. Het boek verscheen dus niet in zijn oorspronkelijke vorm, maar bevat talloze opmerkingen om de lezer duidelijk te maken op welke punten Hitler bijvoorbeeld een loopje nam met de waarheid.

Mein Kampf had oorspronkelijk zo’n 600 pagina’s. De heruitgave, getiteld Mein Kampf. Eine kritische Edition, werd met bijna 2000 bladzijden een stuk dikker. De heruitgave bevat circa 3500 academische noten. Deze zijn verwerkt in de originele teksten van Hitler. Uitgangspunt van de wetenschappers was namelijk dat geen enkele pagina de oorspronkelijke woorden van Hitler mocht tonen zonder de notities.

Gevoelig

In Nederland is de heruitgave niet verkrijgbaar vanwege het nog altijd geldende verkoopverbod. En dat verkoop van het boek hier nog altijd gevoelig ligt, bleek enkele jaren geleden wel toen een Amsterdamse galeriehouder werd vervolgd omdat hij in zijn antiquariaat exemplaren van het beruchte boek te koop aan bood. De man werd vervolgd, maar begin dit jaar uiteindelijk ontslagen van alle verdere rechtsvervolging. Volgens de rechter was een veroordeling in strijd met het recht van de verdachte op vrije meningsuiting. Deze uitspraak zorgt er echter niet voor dat verkopers het boek nu zonder problemen kunnen verhandelen. Zolang het verkoopverbod van kracht is, lopen verkopers het risico vervolgd te worden.

Twee belangrijke Joodse organisaties (CIDI en NIW) hebben inmiddels aangegeven geen bezwaar te hebben tegen vertaling van de wetenschappelijke uitgave van Mein Kampf. Esther Voet, hoofdredacteur van het blad NIW, zegt in een reactie tegenover de Volkskrant:

“Aangezien het historisch besef aan het verminderen is, vinden we het erg relevant dat het boek met context wordt gepresenteerd. […] Overal op internet is het boek beschikbaar en dan is het vooral van belang dat de lezer goede uitleg krijgt.”

Verbod

Mein Kampf verscheen in 1939 voor het eerste in Nederland een vertaling onder de titel Mijn kamp. Dit in een oplage van ongeveer 110.000 exemplaren. In 1974 werd handel en herdruk van het boek in Nederland verboden. September 2007 werd in Nederland druk gediscussieerd over de vraag of het Mein Kampf-verbod opgeheven moest worden. Een voorstel om het verbod op te heffen haalde toen echter geen Kamermeerderheid.

Achtergrondartikel: Mein Kampf – Het verboden boek van Adolf Hitler
Boek: Mijn strijd – Nederlandse vertaling van Mein Kampf

0
Reageren?x
×