Dark
Light

Uitzending Het Klokhuis over Indonesië en de Tweede Wereldoorlog

1 minuut leestijd
Tekening van Mohamed Abouelouakar
Tekening van Mohamed Abouelouakar die voorbij komt in de uitzending - Het Klokhuis

Op woensdag 14 augustus zendt Het Klokhuis (NTR) een speciale aflevering uit over Indonesië in de tijd rondom de Tweede Wereldoorlog. De uitzending komt voort uit de groeiende aandacht voor de gedeelde geschiedenis van Nederland en Indonesië, een onderwerp dat volgens de makers lange tijd onderbelicht is gebleven.

De NTR:

De relatie tussen Nederland en Indonesië is ingewikkeld. Honderden jaren bezette Nederland het gebied dat we nu kennen als Indonesië. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de voormalige Nederlandse kolonie bezet door Japan. Twee dagen na de capitulatie van Japan, op 17 augustus 1945, riep Indonesië de onafhankelijkheid uit. Maar de Nederlandse regering wilde de controle over het gebied behouden, met een nieuwe oorlog als gevolg.

Pas op 27 december 1949 werd de Indonesische onafhankelijkheid door Nederland erkend. Daarna duurde het tot 15 augustus 2005, meer dan vijftig jaar later, voordat de Nederlandse overheid 17 augustus 1945 als de echte datum van de Indonesische onafhankelijkheid is gaan erkennen.

Still uit de uitzending: Janouk Kelderman Indië-Nederland – Foto: NTR

Nationaal Comité

De afgelopen jaren kwam er steeds meer aandacht voor de gedeelde geschiedenis van de twee landen, onder meer tijdens herdenkingen in augustus. Het Klokhuis wil kinderen uitleggen wat er precies is gebeurd tussen Nederland en Indonesië en waarom daar vandaag de dag nog bij wordt stilgestaan.

Het Klokhuis maakt elk jaar een speciale aflevering over de Tweede Wereldoorlog. Dit jaar gaat deze aflevering dus over wat er in die periode gebeurde in Indonesië. Dit programma is mede mogelijk gemaakt door Nationaal Comité 4 en 5 mei. Later dit jaar volgen nog afleveringen over Indonesië en de Molukse gemeenschap in Nederland.

Het Klokhuis over Indonesië en de Tweede Wereldoorlog is op 14 augustus om 18:43 te zien op NPO Zapp.

×