Dark
Light

Unesco bezorgd over cultureel erfgoed Libië

Auteur:
1 minuut leestijd

Unesco, de culturele organisatie van de Verenigde Naties, heeft de inwoners van Libië opgeroepen het cultureel erfgoed van hun land in bescherming te nemen. De directeur van de VN-organisatie zei dat donderdag in een verklaring.

Mausoleum van Bes, Sabratha – Foto: CC/Artur Bergman
De organisatie vreest dat plunderaars en vandalen schade zullen toebrengen aan het cultureel erfgoed van het Noord-Afrikaanse land. Irina Bokova roept in de verklaring ook buurlanden van Libië op zich in te zetten voor de bescherming van het erfgoed. Daarnaast roept ze ook de internationale kunst- en antiekhandel op waakzaam te zijn. Als er Libische kunstvoorwerpen aangeboden worden dan zijn die mogelijk gestolen.

Vijf Libische erfgoederen staan op de beroemde werelderfgoedlijst van Unesco. Zo staan bijvoorbeeld de Romeinse steden Sabratha en Leptis Magna op de lijst. Ook het door Grieksen gestichte Cyrene en de oasestad Ghadames staan op de lijst. Tot slot staan de rotstekeningen van Tadrart Acacus op de lijst.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.323 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×