Week van de koloniale geschiedenis

Unesco bezorgd over cultureel erfgoed Libië

Mausoleum van Bes, Sabratha – Foto: CC/Artur Bergman
Unesco, de culturele organisatie van de Verenigde Naties, heeft de inwoners van Libië opgeroepen het cultureel erfgoed van hun land in bescherming te nemen. De directeur van de VN-organisatie zei dat donderdag in een verklaring.

De organisatie vreest dat plunderaars en vandalen schade zullen toebrengen aan het cultureel erfgoed van het Noord-Afrikaanse land. Irina Bokova roept in de verklaring ook buurlanden van Libië op zich in te zetten voor de bescherming van het erfgoed.

Daarnaast roept ze ook de internationale

- advertentie -kunst- en antiekhandel op waakzaam te zijn. Als er Libische kunstvoorwerpen aangeboden worden dan zijn die mogelijk gestolen.

Vijf Libische erfgoederen staan op de beroemde werelderfgoedlijst van Unesco. Zo staan bijvoorbeeld de Romeinse steden Sabratha en Leptis Magna op de lijst. Ook het door Grieksen gestichte Cyrene en de oasestad Ghadames staan op de lijst. Tot slot staan de rotstekeningen van Tadrart Acacus op de lijst.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: