Wrak Amerikaans vliegdekschip uit WOII gevonden

USS Lexington “Lady Lex” zonk tijdens Slag in de Koraalzee
1 minuut leestijd

Zo’n achthonderd kilometer uit de oostkust van Australië is zondag het wrak van de USS Lexington teruggevonden. Dit Amerikaanse vliegdekschip, bijgenaamd de “Lady Lex”, zonk op 8 mei 1942 na Japanse bombardementen, tijdens de Slag in de Koraalzee. Het was voor het eerst in de geschiedenis dat een vliegdekschip zonk.

Het scheepswrak is gevonden door een expeditie die geleid wordt door miljardair Paul Allen, een van de oprichters van softwarebedrijf Microsoft. Dat het schip in 1942 zonk in de Koraalzee was bekend, maar waar exact was niet duidelijk. Nu is het schip dus gelokaliseerd. Onder water zijn inmiddels ook videobeelden gemaakt. Hierop zijn ook enkele vliegtuigen te herkennen, waaronder zeven Douglas TBD-1 Devastators en een Grumman F4F-3 Wildcat.

De USS Lexington was aanvankelijk een gevechtsschip. Het werd omgebouwd tot vliegdekschip. Voordat het schip na bombardementen helemaal ten onder ging, konden nog 2.735 mensen worden geëvacueerd. Voor 216 bemanningsleden kwam de reddingsoperatie te laat. Zij verdronken in de Koraalzee. Ook gingen er 35 vliegtuigen verloren.

USS Indianapolis

Het is niet voor het eerst dat Paul Allen een historisch scheepswrak heeft gelokaliseerd. Vorig jaar vond hij met zijn team bijvoorbeeld al het wrak van de USS Indianapolis, een zware Amerikaanse kruiser die in 1945 na een Japanse torpedoaanval zonk in de Filipijnse Zee. Dit schip is onder meer bekend om het de eerste atoombom vervoerde die op Japan werd gegooid. In een verklaring schrijft de miljardair over zijn nieuwe vondst:

“Ik ben verguld dat we deze eer kunnen bewijzen aan de USS Lexington en aan alle dappere mannen die op haar hebben gediend. […] Als Amerikanen zijn wij iedereen dank verschuldigd die ons land hebben gediend en nog steeds dienen.”

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×