Wie van een koude kermis thuiskomt, heeft een teleurstelling moeten verwerken. Iets is niet gelopen zoals verwacht. De persoon in kwestie heeft dan de ‘kous op de kop’ gekregen.
De vermaarde Nederlandse taalkundige F.A. Stoett vermeldt dat eerder ook wel eens gezegd werd dat teleurgestelde mensen “van een kale kermis” thuiskwam. Die laatste variant is tegenwoordig echter minder bekend. De “koude kermis” wordt daarentegen nog geregeld gebruikt om aan te geven dat een iets minder positief uitpakte dan verwacht. Ook in de media. Zo lezen we in een bericht van de NOS bijvoorbeeld over tientallen gasten die in het voorjaar van 2023 deelnamen aan een Spaans kookprogramma, maar daar achteraf weinig plezier aan beleefden:
“De gasten die maandagavond verwachtingsvol aanschoven aan het driegangendiner bij de Spaanse versie van kookprogramma MasterChef kwamen van een koude kermis thuis. Zeker 44 mensen liepen een voedselvergiftiging op bij de opnames van de bekende kookshow.”
Volgens Stoett hebben de woorden ‘koud’ en ‘kaal’ in deze uitdrukking de betekenis van ‘onbetekenend’ of ‘slecht’. De uitdrukking zou zijn ontstaan uit de ervaring dat niet alle kermissen even leuk zijn. Soms gaat men vol verwachting naar de kermis in de hoop op veel plezier, maar treft men ter plekke een armetierige bedoeling aan. Men vertrekt dan teleurgesteld en komt dus “van een koude kermis thuis”.
Ergens van balen – Herkomst en betekenis
Lijst met historische uitdrukkingen en gezegden
Bronnen â–¼
-Nederlandse spreekwoorden spreuken en zegswijzen – K. ter Laan
-https://www.dbnl.org/tekst/stoe002nede01_01/stoe002nede01_01_1282.php
-https://onzetaal.nl/schatkamer/lezen/uitdrukkingen/van-een-koude-kermis-thuiskomen