Dark
Light

‘Veel historische kademuren verkeren in slechte staat’

Auteur:
1 minuut leestijd

Nieuwegracht in Utrecht - Foto: CC/Japiot
Nieuwegracht in Utrecht – Foto: CC/Japiot
Afgelopen oktober stortte in Utrecht een historische kademuur in. Uit een onderzoek van het Algemeen Dagblad blijkt dat veel meer historische kademuren in Nederland in slechte staat verkeren.


Het AD vroeg gegevens op bij dertien gemeenten met een historische binnenstad. Elf van die gemeenten blijken hun kademuren de afgelopen jaren te hebben onderzocht. Hierbij werden 117 slechte plekken ontdekt. Honderden andere plekken zijn er ‘matig’ aan toe.

De krant concludeert uit het onderzoek dat er vaker historische kademuren in kunnen storten. De kademuren zouden het onder meer zwaar hebben door zwaar verkeer in de historische steden. De muren werden in negentiende en begin twintigste eeuw gebouwd voor paard en wagen, maar vandaag de dag rijden er langs veel grachten grote trucks en trams.

Verschillende houten funderingen blijken weg te rotten en sommige kademuren zijn aan het verschuiven. Ook sijpelt in sommige gevallen grond onder de muren weg waardoor de wegen verzakken. Gemeenten die een kademuur moeten vervangen moeten flink in de buidel tasten. Een nieuwe historische wand kost duizenden euro’s per meter, aldus het AD.

Oprichter (2008) en algemeen beheerder Historiek. Wil via de site historische achtergronden toegankelijk maken voor een breed publiek. Dit onder het motto: "Omdat we ook van gisteren zijn".

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.248 actieve abonnees)


Ruim 50.000 geschiedenisliefhebbers ontvangen wekelijks onze gratis nieuwsbrief.

Meld u ook aan

Zelfde rubriek

×