‘Verloren’ verzetsheld na 66 jaar begraven

1 minuut leestijd

Bertus de Raaf – Foto: bertusderaaf.nl
De Drentse verzetsheld Bertus de Raaf is vandaag na 66 jaar begraven in Heiloo. Zijn familie wist jarenlang niet wat er met hem was gebeurd en kwam pas afgelopen juni te weten dat hij in een massagraf in de Duitse gemeente Porta Westfalica lag.

De Raaf werd in 1924 geboren in het Drentse Emmercompascuum. Tijdens de Tweede Wereldoorlog dook hij onder in Smilde, omdat hij weigerde voor de Duitsers te werken. In Smilde werd hij lid van een knokploeg. Op 2 juni 1944 werd hij opgepakt en overgebracht naar kamp Amersfoort. Vanaf daar werd hij getransporteerd naar het Duitse kamp Neuengamme.

De familie van De Raaf heeft het stoffelijk overschot afgelopen dagen naar Nederland terug gebracht door de plaatsen waar hij leefde, zoals Smilde en Emmer Compascuum. Vandaag wordt hij begraven in Heiloo, bij het graf van zijn broer.

Zoektocht

De familie heeft talloze jaren tevergeefs gezocht naar de verblijfplaats van De Raaf. Vorig jaar deed een neef, Bert de Raaf, nog een poging, samen met Bertus de Graafs biograaf Vincent van de Vrede. Met hulp van de Duitse overheid en oud-kampbewoners kwamen ze op het spoor van de verzetsheld. Het lichaam werd afgelopen juni gevonden in een massagraf in Porta Westfalica. Inmiddels is met DNA-onderzoek vastgesteld dat het lichaam inderdaad van De Raaf is.

Voorafgaand aan de begrafenis vond vandaag in Kamp Amersfoort een speciale herdenking plaats, waar onder meer brieven kampbrieven werden voorgelezen en de kampbel werd geluid.

De Westdeutsche Rundfunk (WDR) is bezig een documentaire te maken en heeft de zoektocht vanaf de opgraving gefilmd. Ook de Nederlandse televisie volgt deze bijzondere terugreis. Biograaf Vincent van de Vrede schrijft over Bertus’ leven en terugkeer een boek. Dit boek verschijnt voorjaar 2011 bij Uitgeverij Compaan.

Overzicht van boeken over de Tweede Wereldoorlog

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×