Verzet tegen verering Stalin

2 minuten leestijd

Jozef Stalin
In Moskou barsten steeds meer protesten los over de plannen van de gemeente om oud-dictator Jozef Stalin te vereren. Dat melden verschillende persbureaus.

De gemeente wil op 9 mei, tijdens de viering van de overwinning op Nazi-Duitsland, grote reclameborden in de stad hangen om de oud-dictator te eren. Volgens Boris Gryzlov, leider van de regeringspartij Verenigd Rusland kan die overwinning alleen worden toegeschreven aan het Russische volk. Mensenrechtenactivisten zijn woest over de plannen en hopen dat Moskou niet wordt ontsierd door beelden van de ‘massamoordenaar’. Oud-Sovjetleider Michael Gorbatsjov zegt in een Russische krant: “We kunnen Stalin niet buiten de oorlogsgeschiedenis houden. Maar we moeten niet vergeten dat ons land ontzettend slecht voorbereid de oorlog in ging.”

Kritiek

De kritiek op de verering van Stalin is wel enigszins te begrijpen wanneer gekeken wordt naar Stalins reactie op de Duitse invasie. Stalin had lange tijd geen rekening gehouden met een Duitse aanval. Hij vertrouwde volledig op het niet-aanvalsverdrag dat was gesloten. Toen geconstateerd werd dat er aan de grens steeds meer Duitse troepen geconcentreerd werden, zag hij het gevaar nog altijd niet in en waarschuwingen van de Britse regering sloeg hij in de wind. Toen de Duitse invasie op 22 juni 1941 begon was Stalin ook nog niet overtuigd. Volgens hem ging het om een actie van enkele Duitse commandanten die op eigen houtje handelden. Toen hij niet meer kon ontkennen dat Duitsland het niet-aanvalsverdrag had geschonden, reageerde hij ook niet onmiddellijk. Pas enkele weken na de Duitse invasie begon hij met het ontwikkelen van plannen om iets te doen aan de Duitse opmars. Hij moest dat echter doen met een verzwakt Rode Leger. Door de Grote Zuivering van Stalin eind jaren dertig had het Rode Leger maar liefst driekwart van zijn bevelhebbers verloren.

Stalin wordt verantwoordelijk gehouden voor de dood van miljoenen mensen die onder meer stierven door hongersnood naar aanleiding van zijn collectivisatie van de landbouw in de jaren dertig. Ook zijn er talloze ‘politieke tegenstanders’ gestorven in de Goelags, Russische werkkampen tijdens de Grote Zuivering. Tijdens de Tweede Wereldoorlog kwamen miljoenen Russische burgers en soldaten om. Volgens schattingen kwamen er in totaal zo’n 20 tot 42 miljoen mensen om tijdens Stalin’s bewind.

Het plan om billboards met daarop de beeltenis van de dictator op te hangen wordt ondersteund door de leider van de Communistische Partij, Gennadi Zioeganov. Op 9 mei is het 65 jaar geleden dat de Duitsers zich in Berlijn overgaven aan de Sovjets en de oorlog aan het oostfront werd beëindigd.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×