Verzoeningspaneel onthuld bij Huissen

Afb: still YouYube
Bij het Gelderse stadje Huissen is deze week een verzoeningspaneel onthuld dat herinnert aan een bijzondere geschiedenis in 1944.

Tijdens een herfstnacht in oktober 1944 zocht een Duitse patrouille een weg naar de Amerikaanse linies.

De Duitsers kwamen echter in een hinderlaag terecht. Alle dertig Duitsers werden gedood, op één na. Deze zwaargewonde soldaat smeekte in het Engels om zijn leven.

- advertentie -Het Exoduscomité Huissen, dat achter de plaatsing van het verzoeningspaneel zit:

Een Amerikaanse Luitenant ging met zijn sergeant erop af. Ze plaatsten de Duitse kapitein met de rug tegen de stam van een appelboom. De stervende sprak nog anderhalf uur met de Amerikanen, over thuis en dat hij voor de oorlog hoogleraar was geweest. Ze gaven hem sigaretten en – tegen beter weten in – water, uit erbarmen omdat hij zo’n afschuwelijke dorst leed...

De Amerikaanse luitenant zei later dat hij het erg gevonden had de Duitser te zien sterven.

Het vrijdag onthulde verzoeningspaneel herinnert aan de geschiedenis en staat voor de verzoening tussen de twee partijen die tijdens de Tweede Wereldoorlog tegenover elkaar stonden. De onthulling werd onder meer bijgewoond door afgevaardigden van de ambassades van Groot Brittannië, Canada, de Verenigde Staten en Duitsland.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Helden - Stephen Fry De jodenvervolging in foto's De Bourgondiërs - Bart Van Loo Wij zijn de Bickers - Simone van der Vlugt t Hooge Nest - Roxane van Iperen Vietnam - Max Hastings Boerhaave botanicus - Margreet Wesseling Het gedroomde Noorden - Adwin de Kluyver Vet oud - Gouden Eeuw De zaak Oldenbarnevelt
Gelijk naar geschiedenisboeken over: