Vietnamese keizer na bijna drie eeuwen herbegraven

1 minuut leestijd

Le Loi, stichter van de Le-dynastie
In Vietnam is maandag onder grote belangstelling de voormalige keizer Le Du Tong herbegraven. De vorst, die leefde van 1680 tot 1731, werd ruim vijftig jaar geleden bij toeval opgegraven in de provincie Thanh Hoa.

Het graf van Le Du Tong werd in 1958 ontdekt door boeren die hun land aan het bewerken waren. Toen ze een doodskist vonden bleek in die kist nog een kist te zitten. Deze werd in 1964 geopend en bleek resten te bevatten van de keizer. Behalve het stoffelijk overschot van de keizer trof men in de kist nog tientallen voorwerpen aan, waaronder een kussen en kleding.

Omdat Vietnam in de 18e eeuw weinig geld had voor een goede preparatie, is er weinig overgebleven van het lichaam. Sinds de opgraving werden de resten geconserveerd in het Vietnamese historische museum in Hanoi. De ontdekking was een bijzondere, omdat er niet eerder resten waren gevonden van oude Vietnamese vorsten.

De herbegrafenis van Le Du Tong was een wens van zijn nakomelingen. Die vroegen in 1996 al om de begrafenis.

Voor de herbegrafenis werd de keizer in speciaal gemaakte 18de-eeuwse Vietnamese klederdracht gestoken. Le Du Tong werd volgens Vietnamese media onder de belangstelling van duizenden mensen door honderd voertuigen geƫscorteerd naar zijn laatste rustplaats in Thanh Hoa. Op de plek waar hij is opgegraven is speciaal een mausoleum voor hem gebouwd.

Le Du Tong regeerde tijdens de late Le-dynastie die duurde van 1428 tot 1789. Deze dynastie werd gesticht door Le Loi. Le Du Tong zelf heeft weinig macht uitgeoefend, omdat Vietnam in de 17e en 18e eeuw in handen was van Trinh-heren, een rijke familie die de eigenlijke macht had in het noorden van Vietnam.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×