Op tal van plekken in Europa herinneren musea, begraafplaatsen, monumenten en verdedigingswerken aan de Tweede Wereldoorlog. Stichting Informatie Wereldoorlog Twee (STIWOT) lanceerde tien jaar geleden een website waarop die locaties eenvoudig zijn op te zoeken.
Na tien jaar kreeg de site onlangs een andere naam: TracesOfWar.com. Dat er voor een Engelse naam werd gekozen is niet zo heel vreemd, want sinds 2004 is er ook Engelse versie van de site.
Een paar vragen over het project aan STIWOT-medewerkers Barry van Veen en Jeroen Koppes:
Waarom is het project Oorlogsmusea gestart?
Sinds wanneer hebben jullie een Engelstalige website en waarom besloten jullie die op te richten?
Kan iedereen zomaar een bijdrage toevoegen aan de site?
STIWOT bestaat compleet uit vrijwilligers, werkt zonder subsidie en met enkel een bescheiden hoeveelheid functionele reclame. Het is dan ook lastig om met een beperkte groep mensen deze websites in de lucht te houden. We zijn dan ook altijd op zoek naar nieuwe vrijwilligers die voor onze websites informatie willen verwerken, artikelen willen schrijven, vertalen en foto’s willen maken. (Lijkt dit je wat? Aanmelden of meer informatie is beschikbaar op het e-mailadres [email protected])
Kunnen jullie iets vertellen over de bijbehorende mobiele app en hoe die werkt?
De app die ontwikkelt is, is eigenlijk een plugin op de andere app. Wij leveren de gegevens die in te laden zijn in de zogenaamde ‘Layar’-applicatie. Deze applicatie is door een Nederlands bedrijf ontwikkelt en onder meer in gebruik bij Funda. Met de oorlogsmusea-layer kun je, als je een actieve internetverbinding hebt, kijken welke bezienswaardigheden er in een straal van vijf km om je heen zijn te vinden. Erg handig op vakantie dus!
Kunnen jullie een paar voorbeelden geven van bijzondere plekken die zijn opgenomen in jullie database?
Leuk is ook om te zien wat de meest bezochte pagina’s van dit jaar zijn. In de top tien staat onder het gesloten (!) Bastogne Historical Center, al komt dat waarschijnlijk omdat er overal staat dat dat in 2012 heropend zou worden, dit is echter uitgesteld tot 2013. Uiteraard komt door de grote interesse ook Auschwitz I en Auschwitz II in deze lijst van veel opgevraagde pagina’s voor. Fort Eben-Emael net over de grens in België staat ook al jaren in deze top 10, ook hier heeft STIWOT warme banden mee. Bijzonder zijn ook de sporen in de Pacific, onder water is daar nog altijd veel te zien.