In het voetstuk van het standbeeld van Michiel de Ruyter in Vlissingen werd afgelopen week een oude koker gevonden. Die koker werd vrijdag in het archief van Vlissingen geopend.
Dát er een koker in het voetstuk werd gevonden was voor de inwoners van Vlissingen geen echte grote verrassing. Er gingen al langer verhalen rond over zo’n koker. In de archieven werd er ook melding van gemaakt. Vrijdag werd de koker door Piet Polderman, wethouder in Vlissingen, geopend.
In de koker werden twee oorkondes gevonden. Een over plaatsing van het standbeeld van Michiel de Ruyter op een naar hem vernoemd plein in 1841. De andere oorkonde vertelt over de verplaatsing van het beeld naar de boulevard van Vlissingen, in 1894. Behalve de oorkondes werden er vier foto´s in de koker aangetroffen die werden gemaakt in de periode 1841-1894 toen het beeld nog op het De Ruyterplein. Daarnaast werden er nog vier foto’s gevonden die zijn gemaakt vlak voordat het beeld op de boulevard werd geplaatst.
Grootste verrassing was echter een briefje uit 1894. Dit briefje blijkt door de loodgieter G.L.P. Florschuts, die de koker destijds dicht soldeerde, in de koker te zijn gestopt. Op het briefje staat het volgende geschreven:
Deze loodenkoker dichtgesoldeerd den 28 juli 1894 door G.L.P. Florschuts. De loodgieter.
De oorkondes, foto’s en het ‘geheime briefje’ van loodgieter Florschuts worden vanaf halverwege volgende week geëxposeerd in het muZEEum in Vlissingen.
Het standbeeld van De Ruyter wordt de komende tijd in het Achterhoekse Vorden gerestaureerd. Ook de kanonnen die naast het beeld staan, zijn naar de Achterhoek verhuisd om onder handen te worden genomen.