Als het aan Max van Dorth ligt heeft Weesp vanaf mei dit jaar 56 Stolpersteine (struikelstenen). Deze struikelstenen komen voor de deuren van tijdens de Tweede Wereldoorlog weggevoerde burgers.
De stenen moeten de geschiedenis laten voortleven door de slachtoffers een naam te geven. Het is overigens niet mogelijk struikelstenen te leggen voor de huizen van alle tijdens de Tweede Wereldoorlog weggevoerde inwoners van Weesp. Op een aantal plekken in Weesp is in de loop der tijd nieuwbouw gepleegd, waardoor huizen en zelfs straten niet meer bestaan. Mogelijk worden daarom enkele stenen geplaatst voor de ingang van de Weesper Synagoge.
Initiator Max van Dorth kwam op het idee Stolpersteine te laten leggen in Weesp na een commissievergadering van de gemeente Weesp met betrekking tot de nota Recreatie en Toerisme. Toen de historische binnenstad ter sprake kwam werd er gevraagd naar nieuwe aandachtspunten ter versterking van het historisch besef in het kader van de centrum visie. In overleg met een wethouder besloot Van Dorth vervolgens het Project Struikelstenen Weesp op te starten.
De Stolpersteine hebben een afmeting van 10x10x10 centimeter en zijn bedekt met een bronskleurig metalen plaatje waarop naam en geboortedatum van het slachtoffer gebeiteld zijn evenals datum en plaats van deportatie en overlijden.
Weesp is niet de enige Nederlandse stad waar dit soort initiatieven worden ontwikkeld. November 2007 werden de eerste struikelstenen gelegd in het Twentse Borne. Bekend is dat de Duitse kunstenaar Gunter Demnig later dit jaar ook 24 stolpersteine zal leggen in Eindhoven en waarschijnlijk ook in Hilversum. De struikelstenen in Weesp worden op 5 mei 2009 aangebracht. Van Dorth is nog op zoek naar sponsors die een financiële bijdrage aan het project willen leveren.
De Duitse kunstenaar Gunter Demnig werd kort na het einde van de Tweede Wereldoorlog geboren. In Duitsland zijn inmiddels al duizenden van zijn Stolpersteine geleggd en ook in Oostenrijk, Hongarije en Tsjechië liggen de zogenaamde struikelstenen.