Dark
Light

Werkende jaknikker in Openluchtmuseum

Auteur:
1 minuut leestijd

Werkende jaknikker in Openluchtmuseum (Openluchtmuseum)
Werkende jaknikker in Openluchtmuseum (Openluchtmuseum)
In het Openluchtmuseum in Arnhem is sinds dinsdag een werkende jaknikker te vinden. De pomp staat in het museum symbool voor het venster ‘de gasbel’ in de Canon van Nederland.


Drie maanden geleden werd bekend dat de jaknikker naar het Openluchtmuseum zou verhuizen. Het gaat om een van de laatste werkende jaknikkers van Nederland. Herfst vorig jaar werden de laatste negen nog werkende jaknikkers in Nederland stopgezet.

De jaknikker staat naast de boerderij uit het Drentse Zeijen in het Openluchtmuseum. Bij de karakteristieke machine wordt het verhaal gepresenteerd over de winning van fossiele brandstoffen uit Nederlandse bodem – turf, kolen, olie en gas -, over ‘warm wonen’ dat na de Tweede Wereldoorlog voor alle Nederlanders bereikbaar werd. Ook is er aandacht voor de (milieu)effecten van de winning en verbranding van fossiele brandstoffen, zoals CO2-uitstoot, bodemdaling en aardbevingen.

Het Openluchtmuseum:

“De jaknikker symboliseert de naoorlogse ontwikkeling van Nederland tot een welvarende verzorgingsstaat. Jaknikkers zijn oliepompen. Met hun karakteristieke uiterlijk markeerden ze decennialang de regio’s en dorpen waar de olievelden zich bevonden.”

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 52.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×