Dark
Light

Westerbork ontvangt zeldzame tekeningen

Auteur:
1 minuut leestijd
Een van de tekeningen van David Schulman (Westerbork)
Een van de tekeningen van David Schulman (Westerbork)

Herinneringscentrum Kamp Westerbork heeft drie bijzondere tekeningen van de Joodse kunstenaar David Schulman gekregen. Op de tekeningen zijn de interieurs van een barak en de latrine in kamp Westerbork te zien.

David Schulman verbleef in 1943 enkele maanden in het kamp. Vlak na zijn thuiskomst tekende hij de taferelen uit kamp Westerbork op verzoek van Hendrik Maurits Polak. De drie tekeningen en de brief van de kunstenaar zijn geschonken aan het Herinneringscentrum door Franklin van der Voort, een neef van deze Polak.

David Schulman was een bekend landschapschilder (1881-1966), die vooral in de omgeving van Laren actief was. Mogelijk zijn dit de enige tekeningen van kamp Westerbork door zijn hand. In de brief schrijft kunstenaar David Schulman hoeveel moeite hij heeft met het maken van de tekeningen omdat hij liever niet aan de periode dat hij in kamp Westerbork verbleef herinnerd wordt.

Een van de tekeningen van David Schulman (Westerbork)
Een van de tekeningen van David Schulman (Westerbork)

Niet weggooien!

Er duiken nog wel vaker bijzondere objecten uit de Tweede Wereldoorlog op. Soms bij een verhuizing, soms bij een sloop van een woning of zomaar bij het opruimen van een zolder. Variërend van een stapeltje brieven tot foto’s, documenten of een voorwerp. Deze kunnen een bijzondere kijk geven op een voorbij tijdperk.

Musea en instellingen willen voorkomen dat op het eerste gezicht onbelangrijk geachte originelen uit de oorlogsjaren verloren gaan en het publiek bewust maken van het belang dit materiaal als erfgoed van de oorlog te bewaren.

Aankomende vrijdag (14 augustus) schenkt Herinneringscentrum Kamp Westerbork aandacht aan het erfgoed van de Tweede Wereldoorlog in Nederland en Nederlands-Indië met de actie Niet Weggooien! Het doel van de actie is om voorwerpen en documenten uit de oorlogsjaren te bewaren voor de toekomst. ‘Niet Weggooien!’ is het motto van de gezamenlijke actie van de Nederlandse oorlogs- en verzetsmusea, herinneringscentra en het NIOD Instituut voor Oorlogs- Holocaust- en Genocidestudies.

De conservator van het Herinneringscentrum staat klaar op 14 augustus, om door het publiek meegebrachte voorwerpen uit de Tweede Wereldoorlog te bekijken, vragen te beantwoorden en advies te geven over eventuele schenkingen aan het museum of archief.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×