Dark
Light

Westfries Museum krijgt gestolen schilderijen snel terug

Auteur:
1 minuut leestijd
Schilderij, Jacob Waben, Vrouw Wereld, 1622 (WFM)
Schilderij, Jacob Waben, Vrouw Wereld, 1622 (WFM)

De vijf teruggevonden kunstwerken van het Westfries Museum worden op korte termijn overgedragen aan de Nederlandse autoriteiten. Dat meldt het Westfries Museum.

De werken worden door vertegenwoordigers van het openbaar ministerie van Oekraïne overgedragen aan het openbaar ministerie van Nederland. De overhandiging van deze geroofde zeventiende-eeuwse schilderijen vindt plaats op de Nederlandse ambassade in Kiev. Op dit moment is nog geen datum bekend. Voorafgaand aan de overhandiging reist een Nederlandse expert deze week naar Kiev om de echtheid en de staat van de schilderijen vast te stellen.

Diefstal

In de nacht van 9 op 10 januari 2005 werden bij een roof in het Westfries Museum in totaal 24 schilderijen en 70 stukken zilverwerk gestolen. Jarenlang hoopte de gemeente Hoorn dat de schilderijen en het zilver teruggevonden zouden worden. In 2014 dook er voor het eerst een gestolen schilderij op een website in Oekraïne op. Vijf schilderijen zijn nu teruggevonden. Het gaat om: de Boerenbruiloft van Hendrick Boogaert, een keukenstuk van Floris van Schooten, de Terugkeer van Jephta en Vrouw Wereld beide van Jacob Waben en Nieuwstraat in Hoorn van Izaak Ouwater.

Schilderij, Izaak Ouwater, Nieuwstraat in Hoorn, 1784 (WFM)
Schilderij, Izaak Ouwater, Nieuwstraat in Hoorn, 1784 (WFM)

Feestelijk onthaal

Het Westfries Museum bereidt de terugkeer en het onthaal in het museum van deze vijf schilderijen voor. Naar verwachting zijn de schilderijen drie weken na de overhandiging in Kiev in Hoorn. Dit wil het museum feestelijk vieren met de hele stad. Hoe wordt later bekendgemaakt.

Judith de Jong, wethouder van cultuur in Hoorn:

“Wij zijn ontzettend blij en opgelucht dat de schilderijen nu echt terugkomen in Nederlandse handen. We hebben een tijd in onzekerheid gezeten over wanneer ze terug zouden komen. Maar nu worden ze daadwerkelijk overgedragen. We zijn erg benieuwd naar de staat waarin de schilderijen verkeren. Daar maken we ons echt wel zorgen over. Het spreekt voor zich dat op het moment dat de schilderijen in het museum hangen we ongelooflijk blij zijn en dit willen vieren met de hele stad.”

×