‘W.F. Hermans meldde zich aan bij Kultuurkamer’

Archief
Schrijver Willem Federik Hermans meldde zich in 1942 bij de Nederlandsche Kultuurkamer. Dat zegt Willem Otterspeer, de biograaf van Hermans, zaterdag in een artikel in de Volkskrant.

Willem Frederik Hermans (1921-1995) behoort samen met Harry Mulisch en Gerard Reve tot de zogenaamde Grote Drie van de Nederlandse literatuur.

Willem Otterspeer werkt sinds 2000 aan een biografie over de schrijver

- advertentie -en vond enige tijd geleden een kaartje waarmee Hermans zich in 1942 aanmeldde bij de Nederlandsche Kultuurkamer. Deze organisatie was eind 1941 ingesteld door rijkscommissaris Arthur Seyss-Inquart voor iedereen die werkzaam was op het gebied van kunst en cultuur. Aansluiting bij de organisatie was verplicht. Aangesloten leden moesten wel een zogenaamde ariërverklaring ondertekenen want Joden waren uitgesloten.

Heel veel kunstenaars en schrijvers meldden zich bij de organisatie aan, maar dat Hermans zich ook heeft aangemeld is toch verbazingwekkend. De schrijver viel in het verleden zelf namelijk verschillende keren auteurs aan omdat die tijdens de oorlog niet ‘zuiver’ zouden zijn geweest. Hermans blijkt zijn eigen aanmelding bij de Kultuurkamer altijd geheim te hebben gehouden.

De kaart waaruit blijkt dat Hermans zich bij de Kultuurkamer aanmeldde werd aangetroffen in het archief van het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) in Amsterdam. De schrijver was twintig jaar oud toen hij het formulier opstuurde. Of hij ook werd toegelaten tot de Kultuurkamer is echter niet bekend. Bewijs van lidmaatschap van Hermans is namelijk niet gevonden.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Gelijk naar geschiedenisboeken over: