De Britse schrijver William Golding is vooral bekend om zijn twee keer verfilmde boek Lord of the Flies. In 1983 won de auteur de Nobelprijs voor de Literatuur.
William Golding werd op 19 september 1911 geboren in Cornwall, in het huis van zijn grootmoeder. Hij groeide op in Marlborough waar zijn vader als scheikundeleraar op een middelbare school werkte. De jonge William raakte geïnspireerd door zijn vader en besloot ook een opleiding tot scheikundeleraar te gaan volgen. Na twee jaar in Oxford scheikunde te hebben gestudeerd, stapte hij echter over naar Engelse literatuur. In 1934 publiceerde Golding zijn eerste werk: Poems.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog nam de Brit dienst bij de marine. Hij was opvarende van een mijnenveger, nam als commandant van een schip deel aan de geallieerde landingen tijdens D-Day en was in november 1944 betrokken bij de bevrijding van Walcheren.
Lord of the Flies
In 1954, maar liefst twintig jaar na verschijning van zijn debuut, bracht Golding zijn boek Lord of the Flies uit. Tegenwoordig wordt dit werk beschouwd als een klassieker in de wereldliteratuur, maar de auteur zelf had zeer veel moeite om het werk gepubliceerd te krijgen. Maar liefst twintig uitgeverijen hadden het boek geweigerd, toen uitgeverij Faber & Faber het besloot uit te brengen. Lord of the Flies werd niet direct een succes. Pas vijf jaar na eerste verschijning, toen een paperback-editie werd uitbracht, raakte het populair bij een groot lezerspubliek. Het boek is twee keer verfilmd (1963 en 1990) en wereldwijd zijn circa vijftien miljoen exemplaren verkocht.
Lord of the Flies, in 1960 voor het eerst in het Nederlands uitgebracht onder de titel ‘Heer der vliegen’, verhaalt over een groep Britse jongens die na een vliegtuigcrash strandt op een eiland en vervolgens probeert te overleven. De jongens doen hun best om, ondanks de afwezigheid van sturende volwassenen, de orde zo goed mogelijk te bewaren en ook zorg te dragen voor de kleinere kinderen, de ‘ukkies’. Al snel blijkt echter dat op het eiland het recht van de sterkste geldt, dat geldingsdrang moeilijk te onderdrukken is en dat ook keurige kostschooljongens tot beestachtige daden in staat zijn.
Het idee om het boek te gaan schrijven ontstond volgens de auteur vrij plotseling. Terwijl de auteur op een avond met zijn vrouw bij de haard zat vroeg hij vroeg zijn vrouw:
“Zou het niet een aardig idee zijn om eens een verhaal te schrijven over een stel jongens op een eiland, om te laten zien hoe ze zich écht gedragen, gewoon als jongens, en niet als heilige boontjes, zoals ze meestal in kinderboeken worden opgevoerd?”
Dit leek zijn echtgenote wel een goed plan en dus besloot Golding te gaan schrijven. Het wat zwarte, onsentimentele verhaal dat uit zijn pen vloeide is volgens de auteur zelf…
“…een poging de feilen van de maatschappij terug te voeren tot de feilen van de menselijke natuur. De moraal van het verhaal is dat de maatschappelijke orde staat of valt met het ethisch gehalte van de individuele mens en niet met welk politiek stelsel dan ook, hoe logisch of hoogstaand dat ook in elkaar lijkt te zitten.”
Filmtrailer ‘Lord of the Flies’ (1990)
Nobelprijs
Na het uitbrengen van Lord of the Flies had William Golding de smaak te pakken. In de jaren hierna verschenen nog verschillende boeken van zijn hand, waaronder The inheritors (1955), Pincher Martin (1956) en Free Fall (1959). Met zijn boek Rites of Passage (1980) won hij de belangrijke Booker-McConnell Prize (tegenwoordig: Booker Prize). Dit boek bleek uiteindelijk het eerste deel van een trilogie: To the Ends of Earths.
De grootste waardering ontving de auteur in 1983 met de toekenning van de Nobelprijs voor de Literatuur. De jury kende Golding deze prijs toe voor…
“…zijn romans die met een duidelijke realistische verteltrant, verscheidenheid van onderwerpen en algemeen geldende mythsiche waarden een licht werpen op de mens in de huidige wereld.”
In 1988 werd William Golding geridderd door koningin Elizabeth. Vijf jaar later overleed hij, op 81-jarige leeftijd, in de omgeving van Cornwall.
Boek: Heer van de vliegen – William Golding
De verfilming van ‘Lord of the flies’ uit 1963:
Bronnen ▼
-https://www.britannica.com/biography/William-Golding
-https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010622438:mpeg21:a0210
-Heer van de Vliegen – William Golding (L.J. Veen, 2016)