Zahi Hawass: mummies niet beschadigd

Sarcofaag van Tuya in het Egyptisch Museum in Caïro
Volgens Zahi Hawass, hoofd van de Egyptische oudheidkundige dienst, zijn er vorige week toch geen mummies uit Egyptisch Museum in Caïro vernield. De egyptoloog schrijft dat op zijn blog.

Eerder meldde Hawass dat er twee mummies waren beschadigd door plunderaars. Volgens verschillende berichten zou het gaan om de mummies van Yuya en Tuya, voorouders van de beroemde farao Toetanchamon. Hawass heeft alle mummies van het museum de afgelopen tijd onderzocht en stelt nu dat geen van de mummies schade heeft opgelopen.Hoewel de belangrijke mummies dus ongeschonden zijn hebben de plunderaars toch aardig wat schade aangericht in het museum. Onder de beschadigde objecten onder meer een beeld van Toetanchamon.

- advertentie -

Alle beschadigde objecten zijn inmiddels bijeen gebracht. Ze worden op korte termijn gerestaureerd.

Hawass schrijft verder op zijn blog dat hij net als veel andere Egyptenaren verlangt naar democratische, constitutionele en economische hervormingen. Hij vindt echter dat de Egyptische president Hosni Mubarak, die al aangegeven heeft afstand te willen doen van het presidentschap, een waardig vertrek verdient. Hawass beklemtoont dat Mubarak een “gedecoreerde oorlogsheld” is.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Helden - Stephen Fry De jodenvervolging in foto's De Bourgondiërs - Bart Van Loo Wij zijn de Bickers - Simone van der Vlugt t Hooge Nest - Roxane van Iperen Vietnam - Max Hastings Boerhaave botanicus - Margreet Wesseling Het gedroomde Noorden - Adwin de Kluyver Vet oud - Gouden Eeuw De zaak Oldenbarnevelt
Gelijk naar geschiedenisboeken over: