Zuiderzeemuseum zit met antieke platbodem in de maag

De platbodem – Foto: Zuiderzeemuseum
Het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen moet van de rechter een zeldzame platbodem terugbrengen in de staat waarin het de voormalige vissersboot ontving. De kortgedingrechter in Alkmaar heeft dat afgelopen week bepaald.

Het museum kreeg de uit 1898 daterende Lemsteraak ‘Zevija’ in 2007 van een familie uit Huizen.


Destijds zou zijn afgesproken dat het Zuiderzeemuseum het antieke schip moest onderhouden en tentoonstellen. Sinds eind 2011 staat de boot echter in een loods en bij een inspectie bleek ook dat er sprake was van ernstig achterstallig onderhoud.

- advertentie -

Eerder deze maand stapte de familie die de boot schonk daarom naar de rechter. Die heeft nu bepaald dat het museum de platbodem op korte termijn moet herstellen. Vanaf het voorjaar van 2014 moet de platbodem ook als museumstuk tentoongesteld werden.

Het museum had plannen om de boot om te bouwen tot vissersboot zodat er dagtochten mee georganiseerd konden worden. De rechter staat dit echter niet toe. De boot moet straks tentoongesteld worden in de staat waarin hij werd geschonken.

Het museum heeft overwogen het schip terug te geven aan de oorspronkelijke eigenaren, maar dat willen de schenkers niet.

Gerelateerde boeken:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: