813 martelaren van Otranto heilig verklaard

Relieken van de martelaren van Otranto – Foto: CC

Paus Franciscus heeft zondag de 813 ‘martelaren van Otranto’ heilig verklaard. Het was voor het eerst dat de paus mensen heilig verklaarde.

Vaticaanstad


De heiligverklaring van de martelaren was al aangekondigd door de vorige paus, Benedictus XVI. De nieuwe heiligen woonden in 1480 in het Zuid-Italiaanse stadje Otranto. Deze stad werd na lange gevechten overgenomen door de Ottomanen.

Na die verovering werden de mannen uit de stad door de Ottomanen bijeen gedreven. Wie weigerde zich tot de islam te bekeren werd gedood. In totaal werden er 813 inwoners van Otranto, waaronder ook de Italiaan Antonio Primaldo, om het leven gebracht. Zij zijn nu heilig verklaard. Primaldo is de bekendste martelaar. Hij voerde in 1480 namens de inwoners van de stad het woord en liet de Turken weten dat ze bereid waren om voor hun geloof te sterven.

- advertentie -

In 1980 waren de martelaren al zalig verklaard door paus Johannes Paulus II

Behalve de martelaren van Otranto werden ook de Colombiaanse missiezuster Laura van Sint Catharina van Siena (1874-1949) en de Mexicaanse Maria Guadalupe Garcia Zavala (1878-1963) heilig verklaard. De laatste, ook wel Moeder Lupita genoemd, was verpleegster en beschermde katholieken tijdens de kerkvervolging in Mexico.

Pope Francis canonises Otranto Martyrs

Anouk Teeuwe - Foto: CC/DotblendEnkele jaren achtereen is het…
Afb: ottmarhoerl.deBij de Duitse stad Trier staat sinds enige…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: