Afgehakt papoeahoofd toch niet tentoongesteld

Het hoofd van de kannibalenhoofdman - Foto: O’Hanlons Helden

Het hoofd van de kannibalenhoofdman – Foto: O’Hanlons Helden

Museum TwentseWelle in Enschede liet onlangs weten dat het in een nieuwe tentoonstelling graag een afgehakt kannibalenhoofdman wilde tonen aan het publiek. Het ging om het hoofd van een kannibaal dat onlangs werd ontdekt door televisiemaker Redmond O‘Hanlon.


O‘Hanlon vond het hoofd toen hij voor zijn serie O‘Hanlons Helden onderzoek deed naar de Italiaanse ontdekkingsreiziger Luigi D’Albertis. Deze wereldreiziger stuitte in de negentiende eeuw op Papoea-Nieuw-Guinea op een groep kannibalen. Tijdens een gevecht werd de hoofdman van deze kannibalen doodgeschoten. D’Albertis liet het hoofd van de kannibaal hierna afzagen en zette het in een glazen pot met alcohol.

Bij TwentseWelle is momenteel een tentoonstelling te zien rond de televisieserie van O’Hanlon. Toen duidelijk werd dat het museum het hoofd wilde tentoonstellen, ontstond er enige commotie. Het museum werd onder meer beticht van sensatiezucht.

De zaak is nu echter van de baan. Het hoofd komt niet naar Enschede. Een woordvoerder van het museum heeft tegenover RTV Oost gezegd dat het hoofd door vervoer beschadigd zou kunnen raken. Momenteel staat het hoofd nog op sterk water in een museum in Italië.

- advertentie -

Lees ook: “Hey, mr. Darwin! I really dig your show!”

Korenveld met kraaien – Vincent van Gogh, 1890 – Van Gogh Museum
Sinds zaterdag zijn in de Beurs van Berlage in Amsterdam weer reconstructies…
MuseumkaartDe Museumvereniging heeft besloten de prijs van de…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: