Alaska

Vlag van Alaska

Vlag van Alaska


Verreweg de grootste staat van de VS. De staat heeft een oppervlakte van 1.481.347 km² en als bijnaam The Last Frontier wat De laatste grens betekent. De grootste staat van Amerika is ook het dunstbevolkt. Er wonen gemiddels ongeveer 0,4 inwoners per km². Hoofstad van Alaska is Juneau.

Amerika kocht Alaska op 9 april 1867 van Rusland voor een bedrag van $7.200.072. De officiële overdracht vond plaats op 18 oktober dat jaar. Sinds die tijd wordt ieder jaar op die datum feest gevierd in Alaska onder de naam Alaska Day. Later bleek dat het bedrag dat Amerika betaalde voor de staat een schijntje was. Alaska herbergt namelijk hulpbronnen als goud, steenkool en olie en was daarmee zijn geld dubbel en dwars waard. Verschillende historici menen dat de Koude Oorlog heel anders zou zijn verlopen als Rusland op dat moment nog in bezit was geweest van Alaska, omdat dat land dan een strategisch bruggenhoofd had gehad in Noord-Amerika.Eskimos
Bekend is dat Alaska ongeveer 12.000 jaar geleden bevolkt werd door Eskimovolken zals de Yupik en de Inuit. Ook verschillende indianenstammen vestigden zich in het gebied. Europeanen zetten voor zover bekend voor het eerst voet op Alaska in 1741. De Deens-Russische ontdekkingsreiziger Vitus Bering. Tijdens deze expeditie zette Bering onder meer voet het Kayakeiland, een eiland voor de kust van Alaska. De ontdekkingsreiziger stierf tijdens deze expeditie op een ander eiland van Alaska dat nadien naar hem vernoemd werd: Beringeiland. De zee tussen Rusland en Alaska, de Beringstraat, werd later ook naar hem vernoemd.

De staat Alaska in het rood gemarkeerd

De staat Alaska in het rood gemarkeerd

- advertentie -

Link:

Vlag van Alabama De staat Alabama bevindt zich in…
Vlag van Arizona
Vlag van Arizona In het zuidwesten van Amerika gelegen…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: