Archeologen op zoek naar beenderen Cervantes

Miguel de Cervantes

Spaanse archeologen willen weten waar de beroemde schrijver Miguel de Cervantes (1547-1616) aan overleed. Ze moeten eerst echter de beenderen vinden van de Spanjaard die vooral bekend werd met zijn boek De vernuftige edelman Don Quichot van La Mancha.

Cervantes’ beenderen werden in 1616 begraven in een klooster in Madrid. Ongeveer zestig jaar later verdwenen de resten vanwege bouwwerkzaamheden bij het klooster. Ze keerde na enige tijd weer terug maar waar de beenderen zich vandaag de dag preciesbevinden is niet bekend. Of de resten een plek in een muur hebben gekregen of zich onder de vloer van het klooster bevinden: de archeologen weten het niet.

- advertentie -

De onderzoekers willen graag meer te weten komen over de beroemde schrijver. Door zijn lichaamsresten te bestuderen wil men onder meer achterhalen of de schrijver in de laatste fase van zijn leven inderdaad heel ziek was en waar hij precies aan overleed. Feit is dat de schrijver gedurende deze laatste, mogelijk zieke, periode erg productief was.

De archeologen hebben van de lokale autoriteiten en het aartsbisdom in Madrid toestemming gekregen om op zoek te gaan naar de beenderen van de schrijver. De onderzoekers zetten onder meer radartechnologie in en hopen hun onderzoek in 2016 af te ronden. In dat jaar worden zowel Cervantes als Shakespeare wereldwijd uitgebreid herdacht.

Bekend is dat Cervantes verwondingen aan zijn borstbeen en hand had. De schrijver liep die kwetsuren op tijdens de Slag bij Lepenato, een zeegevecht in 1571 tegen de Ottomaanse vloot. Zijn hand hoefde niet geamputeerd te worden maar Cervantes stond de rest van zijn leven bij velen wel bekend als el manco de Lepanto (de éénhandige van Lepanto).

Don Quichot

Cervantes begon in 1597 aan zijn beroemde boek Don Quichot. hij zat op dat moment in de gevangenis vanwege onbetaalde schulden. Het eerste deel van het boek verscheen in 1605. Tien jaar verscheen het tweede deel. Enkele andere bekende werken van Cervantes zijn La Galatea, La Gitanilla en de Byzantijnse roman Los trabajos de Persiles y Sigismunda, historia septentrional.

De schrijver overleed op 23 april 1616. Opvallend is dat op die dag ook Engelse schrijver William Shakespeare overleed. Sinds 1995 wordt op 23 april daarom Wereldboekendag gehouden.

groningen-kaart-oud-265
Oude kaart van GroningenArcheologen hebben in Groningen afgelopen week…
Weefgewichten uit de IJzertijd gevondenTijdens archeologisch onderzoek voorafgaand aan…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: