Aziatisch Paviljoen van het Rijksmuseum is klaar

Bronzen Shiva, een van de topstukken van het Aziatisch Paviljoen – Foto: Rijksmuseum

Het Aziatisch Paviljoen van het Rijksmuseum is af. De Rijksgebouwendienst heeft dat deze week bekendgemaakt.

De architect en de conservator van het paviljoen spreken van een “juwelendoosje” en stellen dat “Cuypers tevreden kan zijn”. Het Rijksmuseum opent na de grootscheepse renovatie in opdracht van de Rijksgebouwendienst in 2013 zijn deuren weer voor het publiek. Ook het nieuwe Aziatisch Paviljoen is dan open.

Het paviljoen is 670 vierkante meter groot staat in de tuin van het museum, tussen het hoofdgebouw en de zuidelijke uitbouw. Het heeft een onregelmatige vorm en staat in een vijver. Daarmee is het volgens de architect een soort ‘folly’, zoals ook wel in Engelse landschapstuinen staan.

- advertentie -

In verband met wat laatste stukwerk is de collectie nog niet opgesteld in het paviljoen.De collectie bevat onder meer voorwerpen uit China, Japan, Indonesië en India. Daarvan zullen er 365 getoond worden, in regelmatig wisselende opstelling.

Een van de topstukken is een levensgrote bronzen Shiva. Dit werk is ongeveer duizend jaar oud en stond vroeger in een Indiase tempel. Voor zover bekend gaat het om het grootste bronzen beeld uit de Chola-periode in een museale collectie buiten India.

Röntgenonderzoek wees onlangs uit dat het beeld geheel massief is gegoten. Het ruime anderhalve meter hoge beeld weegt driehonderd kilo.

Afb: Historisch Museum EdeHet Historisch Museum Ede besteedt vanaf…
polen-vlag-265
vlag van PolenIn het Museon in Den Haag is…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: