Voorouderbeeldje opgedoken bij Tussen Kunst en Kitsch

Bij opnames voor het tv-programma Tussen Kunst & Kitsch is een bijzonder Afrikaans beeldje opgedoken. De AVRO heeft dinsdag bekendgemaakt. Volgens deskundigen is het beeldje 150.000 euro waard.

Afb: avro

Het gaat om een negentiende-eeuws Congolees houten voorouderfiguur vol met spijkers en met een spiegel op de buik. Dit soort beelden zouden vroeger in een schrijn zijn gezet waar een voorouder werd vereerd. Kunstkenner Jaap Polak:

De spijkers sloeg men in het beeld om de voorouder te prikkelen en actief te houden, om wensen in vervulling te laten gaan of als offer aan de figuur. Hoe meer spijkers er in het beeld geslagen zijn, des te meer hem is gevraagd, des te meer magische kracht het beeld heeft opgebouwd.

Volgens de expert is het beeld gemaakt door een erg belangrijk beeldhouwer, de “Henry Moore van de Congo”.

De eigenaresse erfde het beeld van een overgrootvader. de uitzending van Tussen Kunst & Kitsch waarin het beeld te zien is, wordt uitgezonden op 14 november.

- advertentie -

Bij het televisieprogramma duiken wel vaker bijzondere werken op. In 2008 werd er bijvoorbeeld een schilderij van Pieter Brueghel de Jonge (1564-1638) ontdekt en twee jaar geleden een zeventiende-eeuws kunstwerk van Joost van Geel (1631-1698). Dit laatste werk bleek 250.000 euro waard te zijn.

Boek: Tussen Kunst & Kitsch – 101 Bijzondere ontdekkingen

Perziken en Abrikozen, Adriaen Coorte (1665-1707)Deze zomer wordt bij…
Portret van een Rode Kool - Margaretha de Heer…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: