Caribische landen willen vergoeding slavernij

Slavernij

Slavernij

Vijftien staatshoofden uit de Cariben, verenigd in de Caribische Gemeenschap (Caricom), willen geld eisen van ex-kolonisatoren voor het leed dat tijdens de slavernij-periode is aangericht. Dat meldt de NOS.

De landen eisen onder meer herstelbetalingen van Groot-Brittannië, Frankrijk, Spanje, Portugal en Noorwegen. Ook Nederland wordt als het aan de Caricom ligt aansprakelijk gesteld vanwege het slavernijverleden in Suriname.


Volgens de Caribische landen zijn de ex-kolonisatoren medeverantwoordelijk voor de achterstandssituatie waarin de landen zich momenteel bevinden.

De landen zijn niet alleen uit op herstelbetalingen, ze willen ook dat er excuses worden aangeboden voor het slavernijverleden. In 2001 heeft de toenmalige minister Van Boxtel al wel “diepe spijt” betuigd. De Caricom wil echter onvoorwaardelijke excuses.

- advertentie -
Slag bij Navarino - Ambroise-Louis Garneray
Een ongepubliceerd manuscript over de Zeeslag bij Navarino zal volgende week in…
Paus Nicolaas IV
De dertiende-eeuwse pauselijke oorkonde uit GentVorige maand is…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: