Oud Christus-beeldje gevonden in Groningen

Het gevonden beeldje

Archeologen hebben in het centrum van Groningen een klein beeldje gevonden. Het beeldje van lood-tin moet Christus aan het kruis voorstellen.

De vondst werd gedaan tijdens archeologisch onderzoek op het bouwterrein van het Groninger Forum. Het beeldje is volgens de archeologen tamelijk primitief uitgevoerd en doet erg denken aan twee bronzen Christus-beeldjes uit de negende en tiende eeuw die eerder in de provincie gevonden zijn. Vermoed wordt dat het beeldje ooit op een stok was bevestigd.

De archeologen graven momenteel op de locatie waar vroeger het Refugium (stadshuis) van het klooster van Wittewierum stond. De onderzoekers hopen te ontdekken of dit Refugium gebouwd werd in de tijd van de beroemde abt Emo, zijn opvolger abt Menko, of

- advertentie -pas later.

Emo en Menko zijn vooral bekend van de Kroniek van Bloemhof. Deze kroniek beschrijft de geschiedenis van het klooster in Wittewierum en is een rijke bron voor de geschiedenis van de Groninger Ommelanden in de Middeleeuwen.

Eerder werden op het terrein al een duizend jaar oude waterput, gemaakt uit een holle eik, en een vuurstenen pijlpunt gevonden. De opgravingen gaan nog door tot 1 september van dit jaar.

Monroe in 'Asphalt Jungle' (1950)Het was zondag precies vijftig…
Foto: INAHEen opmerkelijke vondst in Mexico. Archeologen vonden in…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: