De ramp met de Junyo Maru (1944)

Schip vol krijgsgevangenen getorpedeerd

Op 18 september 1944, exact zeventig jaar geleden, torpedeerde een Britse onderzeeboot een Japans vrachtschip, de Junyo Maru. Aan boord bevonden zich ongeveer 2500 Amerikaanse, Australische, Britse en Nederlandse krijgsgevangenen en 4200 Javaanse werkslaven.

Het gaat om een van de grootste scheepsrampen uit de geschiedenis waarbij maar liefst 5600 mensen om het leven kwamen.

Sumatra-spoorlijn

Hoewel het slachtofferaantal vier keer hoger ligt dan dat van de ramp met de Titanic, is het verhaal van de Junyo Maru niet erg bekend. Televisieprogramma Andere Tijden weidde er twaalf jaar geleden wel een uitzending aan.

De meeste krijgsgevangenen aan boord van het Japanse schip hadden de Nederlandse nationaliteit. Ongeveer honderd van hen overleefden de Junyo Maru-scheepsramp. Tijdens de aanleg van de Sumatra-spoorlijn tussen Pakan Baroe en Muare kwamen niet veel later nog eens tien van deze Nederlanders om het leven.

- advertentie -

Hell Ships naar Sumatra

Embleem van de NSBDe leiding van de NSB…
Bevrijdingsdefilé Eindhoven 2014 (Stiwot)
Zeventig jaar geleden begon de bevrijding van Nederland. Eindhoven was op 18…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: