Drentse veenlijken onderzocht in Zwitserland

De beroemdste veenlijken uit de collectie van het Drents Museum, het paar van Weerdinge, zijn onlangs in Zwitserland door internationale wetenschappers onderzocht.

De twee veenlijken, die in 1904 werden ontdekt, zijn in Basel eerst met CT-scan onderzocht. Daarna heeft er in het Universitätshospital Basel een endoscopisch onderzoek plaatsgevonden en zijn er monsters genomen voor verder onderzoek. Vincent van Vilsteren, conservator archeologie van het Drents Museum:

‘Wij willen graag alles weten rondom deze twee veenlijken. Twijfel heeft er altijd bestaan of de ingewanden die op het rechter lijk liggen niet veel waarschijnlijker afkomstig zijn van het linker lijk. Met behulp van een kleine camera is nu onder meer in de lichamen gekeken en kan dat onderzocht worden. Tijdens het endoscopisch onderzoek zijn ook monsters genomen van het weefsel. In de komende periode worden die verder onderzocht.’

Het paar van Weerdinge wordt onderzocht omdat het deel uitmaakt van de grote reizende tentoonstelling Mummies die in 2014 in het Drents Museum de start van de Europese tournee kende.

Lees ook: het paar van Weerdinge
Boek bij de tentoonstelling: Mummies, overleven na de dood

- advertentie -
De portretten toen ze nog op de website van het veilinghuis te zien waren
Het CIDI, het Centrum Informatie en Documentatie Israël, is ontstemd over de…
Ladislao José Biro - Uitvinder van de balpen
Het is vandaag precies 117 jaar geleden dat Ladislao José Biro, de…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: